La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Palatul Principilor Transilvaniei, accesibil publicului pentru prima dată
Construit în secolul al XV-lea, Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia, în care a locuit şi voievodul Mihai Viteazul, s-a deschis de luni, 5 februarie 2024, pentru prima dată publicului, în urma finalizării lucrărilor de restaurare şi odată cu deschiderea oficială a muzeului cu acelaşi nume, potrivit Agerpres. Vizitatorii pot admira o primă expoziţie permanentă, care ilustrează perioadele istorice marcante, evenimente-cheie şi transformările prin care a trecut Palatul Principilor, căreia îi vor urma, în scurt timp, alte două.
Palatul a fost extins în secolele XVI-XVII, iar din secolul al XVI-lea a fost reşedinţă princiară. Pentru o perioadă de 11 luni, în anii 1599 şi 1600, edificiul a servit ca reşedinţă a voievodului Mihai Viteazul. Clădirea a fost grav avariată de turci şi tătari, în timpul marilor invazii din 1658 şi 1662, iar odată cu cucerirea Transilvaniei de către Imperiul Habsburgic, palatul a fost transformat în cazarmă, statut pe care l-a avut timp de trei secole.
Pentru o experienţă cât mai relevantă în cadrul muzeului, vizitele vor beneficia de ghidaj de specialitate, programate din jumătate în jumătate de oră, şi nu va fi permis accesul grupurilor mai mari de 15 persoane odată. Muzeul Palatului Principilor Transilvaniei va fi deschis de marţi până duminică, între orele 9:00 şi 17:00.