Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Portretul lui Caragiale în amintirile lui Victor Eftimiu
Scriitorul Victor Eftimiu (1889-1972) și-a strâns memoriile în cartea „Portrete și amintiri”, lăsându-ne moştenire o generoasă colecţie de întâmplări şi portrete ale multor scriitori români. Zeci de autori pe care i-a cunoscut, prieteni, amici din sfera teatrului sau a literelor şi gazetari sunt personajele unor întâmplări cu mult farmec. Îi aflăm portretizați pe C. Dobrogeanu-Gherea, Barbu Ştefănescu-Delavrancea, George Coșbuc, Șt. O. Iosif, Octavian Goga, Alexandru Vlahuță, Mihail Sadoveanu, Ioan Slavici, Liviu Rebreanu, Ion Minulescu, Tudor Arghezi și mulți alții.
În 1937, când se împlineau 25 de ani de la moartea lui I. L. Caragiale, Eftimiu publica în presa literară o tabletă cu amintiri despre marele dramaturg. Iată cum îl descria: „Impetuos, nelăsând pe alții să plaseze un cuvânt, cu mimica bogată și invenție abundentă, acest perfect om de teatru era un mare vorbitor. Unde se afla Caragiale nu mai deschidea gura nimeni. Și nu era nevoie. N-avea nimeni verva lui tumultuoasă, inteligența lui adânc pătrunzătoare și scăpărătoare, hrănită de lecturi bogate, și marea lui experiență a vieții”. Victor Eftimiu a fost dramaturg cu un mare succes în timpul vieţii, cele mai cunoscute piese de teatru ale sale fiind „Înșirʼte, mărgărite” și „Cocoșul negru”, care se pun în scenă și în zilele noastre. A fost însă şi un talentat eseist, gazetar, poet, prozator și traducător.