Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
„Portretul mamei lui Theodor Aman revine în locul creaţiei”
Muzeul „Theodor Aman“ din cadrul Muzeului Municipiului București (MMB) prezintă publicului un eveniment expoziţional în premieră - „Vizita bătrânei doamne. Portretul mamei artistului revine în locul creaţiei”. Portretul a petrecut o lungă perioadă de timp în atelierele de restaurare, iar acum este pus în lumină, pentru prima dată, în casa artistului, mai precis în atelierul în care a realizat lucrarea.
Cei care îl preţuiesc pe Theodor Aman au prilejul să descopere un portret din perioada de maximă maturitate a celui care a fost considerat pe tot parcursul vieţii sale cel mai bun portretist român. Lucrarea, realizată în 1880, o reprezintă pe Pepica Aman, mama artistului, şi face parte din patrimoniul Pinacotecii MMB, fiind acum expusă pentru prima dată la Muzeul „Theodor Aman”.
Pepica Aman a încetat din viaţă în 1868, cu un an înainte ca pictorul să finalizeze casa care găzduieşte actualul muzeu, ceea ce înseamnă că mama artistului nu a vizitat niciodată acest loc. Elena Olariu, director adjunct al secției Artă din cadrul MMB, consideră că un portret cu o valoare sentimentală atât de mare merită văzut în splendoarea Muzeului „Theodor Aman: „Vedem o femeie hotărâtă, elegantă, îmbrăcată sobru, în negru, dar cu dantele foarte frumoase și un șal oriental care face ca apariția să fie una spectaculoasă. Este un omagiu adus mamei sale, care s-a ocupat intens de educația copiilor săi și a fost foarte pasionată de artă. Lucrarea a fost recent restaurată, este una monumentală și ne-am gândit să fie expusă chiar în casa autorului”.
Muzeul „Theodor Aman” vă așteaptă să vizitați întreaga casă și, desigur, portretul mamei artistului, care va rămâne în atelier până la data de 29 noiembrie.
(Alexandra Drugan)