Casa „Avramide” din orașul Tulcea găzduiește astăzi, 14 noiembrie 2024, o conferință de finalizare a proiectului cultural „Clipe din trecut ale Cetății Enisala”. Întâlnirea are loc de la ora
Portul tradițional la zile de sărbătoare
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din Capitală a realizat expoziția „Portul tradițional de sărbătoare”, cu prilejul Zilelor Muzeului Satului, odată cu împlinirea a 88 de ani de la deschiderea satului de la șosea. Peste 200 de piese vestimentare aflate în patrimoniul instituţiei muzeale sunt reunite în Sala „Gheorghe Focșa” și prezintă frumusețea portului popular din fiecare zonă geografică a țării. Veți avea ocazia să vedeți cum se îmbrăcau pe vremuri țăranii în zilele de sărbătoare, când mergeau la biserică, dar și la evenimente importante din viața de familie.
Expoziția reușeşte să pună în valoare frumusețea și perenitatea veșmântului tradițional de-a lungul timpului și să redea atmosfera, farmecul și parfumul unor vremuri de altădată. Zadii, fote, vânice, cămăși, pieptare, sumane, ornamente pentru cap, toate ne arată încă o dată cât de talentată era femeia româncă și cum a reușit să creeze adevărate opere de artă devenite în timp embleme identitare.
Cristina Liberis, director de comunicare la Muzeul Național al Satului și curatorul expoziției, își dorește ca „această expoziție să introducă vizitatorul în Universul Satului românesc prin intermediul culorii, broderiei, țesăturilor, filosofiei de viață a țărăncii românce și nu numai. Costumul tradiţional, alături de limbă, obiceiuri și tradiții, reprezintă un reper și arată apartenența la un spațiu cultural și spiritual și are țesut, brodat în el sentimente, trăiri, atitudini, valori sociale, morale, estetice. Așa se explică interesul și admirația cu care costumul popular a fost primit încă de la început la marile expoziții universale de la Paris (1867), Viena (1873), Paris (1900), iar interesul pentru înțelegerea lui a continuat și continuă până în zilele noastre. Enciclopedistul britanic Thomas Carlyle, în lucrarea sa „Filosofia vestimentației”, arată că „în haine este inclus (...) tot ceea ce oamenii au gândit, au visat, au făcut și au fost; întregul Univers exterior și tot ceea ce reprezintă ele nu sunt altceva decât haine”.
Expoziția dedicată portului tradiţional de sărbătoare - care oferă o explozie de culoare, bogăție de simboluri și elemente de port tradițional din Maramureș, Oltenia, Moldova şi Banat, trecând prin toate regiunile și arătând care erau straiele pe care le îmbrăcau țăranii odinioară - va fi deschisă până în 10 iunie 2024, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00- 18:00. (A. D.)