Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Poșta redacției
În anul 2020, care rămâne în istorie din cauza pandemiei provocate de virusul SARS-CoV-2, cititorii s-au aplecat asupra paginilor Ziarului Lumina pentru a afla informaţii de actualitate religioasă şi socială, documentare, reportaje şi interviuri tematice, articole de educaţie, sănătate şi cultură. Pe adresa redacţiei sosesc periodic semnale de la cititori, unele moderne, electronice, altele tradiţionale, aşternute pe hârtie. Le mulţumim tuturor celor care ne citesc şi în special celor care ne scriu pentru a ne atrage atenţia cu privire la subiecte pe care le consideră potrivite pentru cotidianul Patriarhiei Române sau pur şi simplu pentru a ne dărui un vers, un gând sau o imagine. În prag de sărbătoare a Naşterii Domnului, împărtăşim cu cititorii noştri o poezie închinată Luminii, compusă de Miruna Stancu, şi patru fotografii-tezaur realizate de Nicolae Popa, dascăl de biserică din satul Târpeşti, comuna Petricani, judeţul Neamţ, puse la dispoziţie cu mare amabilitate de Vasile Mănăstireanu din Bucureşti.
Lumina
Lumina înseamnă credinţă,
Face parte din viaţă
Şi pentru orice fiinţă,
Este-o rază de speranţă.
Ca un minunat izvor,
Când Universul inundă,
Ea ne este de-ajutor
Şi întunericul alungă.
Lumina dă strălucire
Şi stelelor de pe cer,
E sclipirea din privire,
A celor ce-n lupte pier.
E simbolul ce-nsoţeşte
Sufletul spre cer plecat,
Miracolul ce vesteşte
Că Iisus a înviat.
Cu speranţa în orice ţel,
Un proverb ne aminteşte
Că la final de tunel
O lumină se zăreşte.
Lumina e un dar divin,
Ce în viaţă ne-nsoţeşte,
Din clipa de când venim,
Cât Terra ne găzduieşte.
Miruna Stancu
CONCURS
Vă propunem un concurs cu tematică adaptată Anului comemorativ al filantropilor ortodocşi români. Aşteptăm rezolvarea careului până vineri, 15 ianuarie 2021, prin scrisori trimise pe adresa redacţiei noastre din Bucureşti sau prin e-mail (la adresa lumina@patriarhia.ro).
Lista premianţilor va fi publicată în ziar, iar premiile vor fi, ca în fiecare an, cărţi din colecţia „Media Christiana” şi abonamente pe o lună la publicaţia noastră.
Vă dorim sănătate, sărbători fericite şi mult succes în rezolvarea careului de cuvinte încrucişate!
La mulţi ani 2021!
ORIZONTAL:
1) Instituții educaționale care s-au născut în tinda locașurilor de cult și care au fost susținute întotdeauna de Biserică - Sfânt Mitropolit al Transilvaniei († 1873), fondator de așezăminte culturale și filantropice, luptător pentru emanciparea românilor ardeleni.
2) Localitate din județul Botoșani legată de numele marelui boier filantrop Anastasie Bașotă - Orașul în care a funcționat fundația de binefacere a Elenei Ghiba Birta, prin acordarea de burse elevilor merituoși.
3) Numele de familie al ierarhului scriitor care a întemeiat la Cluj-Napoca o fundație filantropică pentru ajutorarea studenților - Roada acestor cereale a fost adusă în chip minunat de Sfântul Ierarh Nicolae locuitorilor din Mira Lichiei pe timp de foamete.
4) „... darul desăvârșit de sus este, pogorându-se de la Părintele luminilor” (Iacov 1, 17) - Curge cu repeziciune - Patru roman!
5) 2020 este la noi cel comemorativ al filantropilor ortodocși români - Barbu Iscovescu - Ajutor incipient! - Verbul preferat al celui însetat.
6) Intrare și ieșire din Xiropotamu! - Oameni îmbolnăviți de iubirea de arginți - Sebastian Rusan.
7) Domnitor al Moldovei care a emis în 1757 hrisovul de înființare a Epitropiei Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași. A înființat spitale la Roman și Focșani (Racoviță) - Act de danie în cancelariile voievodale românești.
8) Negustor filantrop, ctitorul catedralei din Slatina și fondatorul primului spital din același oraș (Cupețu) - În centru la Huși!
9) Oliver alintat! - Produs al muncii, investit de filantropii creștini în alinarea suferințelor semenilor și promovarea binelui public.
10) Episcop al Râmnicului, promotor al „creștinismului social” în perioada interbelică - Pui de capră.
11) Cămașă tradițională românească - „Copiii de ..., creștinii de mâine”, program social implementat la Parohia Lada, com. Tătărăștii de Jos (jud. Teleorman) - Localitate bihoreană care păstrează amintirea marelui filantrop român Emanoil Gojdu.
12) La văduva din Sarepta Sidonului nu se termina niciodată, deși era puțină - Patriarhul României, fondator al Spitalului „Providența” din Iași și a numeroase așezăminte social-filantropice din Arhiepiscopia Bucureștilor.
VERTICAL:
1) Demnitate în care a slujit țara Mihai Cantacuzino, ctitor de biserici și așezăminte caritabile, în timpul Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu - Sfânt ocrotitor al Banatului, făcător de minuni și plin de milă față de cei săraci.
2) Mitropolit Primat al României între 1912 și 1918, recunoscut în anii grei ai Primului Război Mondial pentru smerenie și milostenie - Cel mai vechi spital din București, construit la mănăstirea cu același nume, după modelul unui așezământ medical venețian.
3) Haină albă de iarnă, apreciată vara de agricultori - Sfânta din Sankt Petersburg († 1803) care a împărțit la săraci toată averea, după moartea soțului ei și a intrat în monahism.
4) Locul unde crește pâinea cea de toate zilele - Pasăre de noapte, simbol al înțelepciunii în tradițiile populare - Preot bucureștean din secolul al XVIII-lea, ctitor al bisericii care îi poartă astăzi numele.
5) Florile din lumina ochilor - Îmbină în viața creștină rugăciunea cu postul și milostenia.
6) Intră în Lainici! - Au făcut parte din civilizația precolumbiană a Americii de Sud.
7) Cap de sărman! - La apa Babilonului! - Universitatea de Stat „Bogdan P. Hasdeu” din Cahul (abr.).
8) Mare avocat și filantrop român din Transilvania (1802-1870), care scrie: „Ca fiu credincios al Bisericii mele, laud Dumnezeirea, căci m-a făcut român; iubirea ce am către Națiunea mea mă îmboldește a stărui în faptă, ca încă și după moarte să erump de sub gliile mormântului, spre a putea fi pururea în sânul Națiunii“ - Sat de lângă Târgu Ocna, județul Bacău.
9) Filaret și Cotroceni au fost cele mai vechi din București - „Calea ...”, ansamblu sculptural creat la Târgu Jiu de Constantin Brâncuși, inaugurat în 1938 cu sprijinul Arethiei Tătărescu, președinta Ligii Naționale a Femeilor Gorjene (neart.) - Ion Negoițescu.
10) Nu e capabilă de fapte bune - A băga de seamă, a privi cu atenție.
11) Numele de familie al Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei între anii 1875 și 1902 - Emo City Expres (abr.).
12) „Fiii mei, să nu iubim cu vorba, numai din gură, ci cu fapta și cu ...” (1 Ioan 3, 19) (neart.) - Meseriaș din asociația fondată la Sibiu în 1867, sub aripa Bisericii, ocrotitoare a oamenilor harnici şi pricepuţi.
Dicţionar: OLI, USC, ECE