Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Presa românească de altădată expusă la Biblioteca Academiei Române
Biblioteca Academiei Române prezintă expoziția „Presa românească. Între tradiție și modernitate”, organizată de Serviciul de catalogare periodice și de Serviciul de manuscrise-carte rară. Expoziția se înscrie în seria evenimentelor anuale dedicate prezentării valorosului tezaur de periodice al Bibliotecii, deținătoarea celei mai bogate și mai cuprinzătoare colecții de presă românească tipărită în țară sau în străinătate. Vizitând expoziția, veți avea ocazia să vedeți pagini din ziare precum: „Timpul”, „Cotidianul”, „Universul”, dar și Revista Periodică Eclesiastică a Sfântului Sinod al Sfintei Biserici Autocefale Ortodoxe Române, prima publicație oficială a Bisericii Ortodoxe Române.
Expoziția dedicată presei românești de la Biblioteca Academiei Române aduce în fața publicului exponate care ilustrează istoria presei noastre de la începuturile sale până în perioada modernă, unele dintre acestea în format unicat. Alături de celebrele „Curierul românesc” și „Albina românească”, care marchează prima jumătate a secolului al XIX-lea, este expusă o copie fotografică după „Courier de Moldavie”, primul periodic din Moldova, apărut la Iași, în 1790. Un loc special este acordat „presei din Sărindar”, reprezentată de ziarele „Adevărul”, unul dintre cele mai longevive ziare româneşti, primul număr a apărut la București în 15 august 1888, și „Dimineaţa”.
Curatorul expoziției, Daniela Stanciu, directorul Direcției Bibliografii din cadrul Bibliotecii Academiei Române, consideră „că expoziția evidențiază, pe spații ample, procesul de modernizare a presei românești de la sfârșitul secolului al XIX-lea și efervescența jurnalistică din perioada interbelică. Perioada interbelică a fost cea mai înfloritoare a presei noastre: în 1927 existau 709 ziare și 544 de reviste. Tot la acea vreme, Universul avea un tiraj de 200.000 de exemplare, Dimineața 100.000, Adevărul 50.000, Curentul 40.000, iar Dreptatea 15.000”.
Expoziția poate fi vizitată până în 24 martie 2023, de luni până vineri, între orele 9:00 și 15:00, iar sâmbătă între 10:00 şi 13:00. (A. D.)