Parcul arheologic antic roman Pompeii, situat în sudul Italiei, a anunţat că a plafonat numărul vizitatorilor la 20.000 pe zi, acesta fiind cel mai recent sit turistic italian care ia măsuri pentru a face faţă
Profesorul Basarab Nicolescu, omagiat de Academia Română
La Biblioteca Academiei Române din București s-a desfășurat, în zilele de 25 și 26 martie, un eveniment omagial dedicat profesorului Basarab Nicolescu, unul dintre cei mai cunoscuți intelectuali români la nivel mondial, la împlinirea vârstei de 80 de ani. Manifestarea a fost organizată de Academia Română, Institutul de Studii Transdisciplinare în Știință, Spiritualitate, Societate, Centrul Internațional de Cercetări și Studii Transdisciplinare, Academia de Studii Transdisciplinare - ATLAS din Texas, SUA, şi de comitetul de organizare al celui de-al III-lea Congres mondial de transdisciplinaritate din Mexic.
Prima zi a evenimentului a fost deschisă de acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, care a rostit Laudatio, după care au susținut discursuri despre personalitatea lui Basarab Nicolescu prof. univ. dr. Emil Constantinescu, fost președinte al României, și acad. Mircea Dumitru, președintele Secției de Filosofie din Academia Română. La final a fost prezentat filmul „Basarab Nicolescu - omul cosmodern”, realizat de Anca Filoteanu, și s-a lansat volumul omagial cu același titlu. În cea de-a doua zi a manifestării a avut loc o sesiune de comunicări științifice pe teme precum educația, limbajul, etica, conștiința, spiritualitatea, transistoria.
Basarab Nicolescu (n. 25 martie 1942) este una dintre personalitățile contemporane remarcabile, având contribuții de excepție în domeniul fizicii particulelor elementare. În 1973, în colaborare cu fizicianul polonez Leszek Łukaszuk, a elaborat conceptul teoretic Odderon, considerat revoluționar la acea vreme și supus numeroaselor polemici, dar confirmat experimental în 2018 de către cercetătorii de la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară. Este membru de onoare al Academiei Române din anul 2001, iar în 2021 a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace.