Mihai Demetriade, cunoscut istoric și cercetător în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), va lansa vineri, 22 noiembrie 2024, la Iași, volumul „Țara unui singur om. O
Propunere controversată a UE: autorizarea glifosatului încă 10 ani
Comisia Europeană a propus, în 20 septembrie 2023, statelor membre să reînnoiască pentru 10 ani autorizaţia pentru glifosat în UE, sub anumite condiţii, după ce raportul unei autorităţi de reglementare estima că nivelul de risc nu justifică interzicerea acestui controversat erbicid, relatează AFP.
Propunerea va trebui validată de o majoritate calificată compusă din 15 state membre care reprezintă cel puţin 65% din populaţia Uniunii, în cadrul unei reuniuni din 13 octombrie 2023. Germania și-a exprimat deja opoziția, susținând că autorizarea glifosatului trebuie oprită „atâta timp cât pagubele provocate biodiversităţii, baza unei agriculturi sustenabile, nu pot fi excluse”.
Actuala autorizaţie pentru glifosat în UE a fost reînnoită în 2017, pentru 5 ani, și prelungită cu 1 an, până în 15 decembrie 2023, în aşteptarea unui raport ştiinţific asupra erbicidului. Evaluarea Autorității Europene pentru Siguranţă Alimentară arată că nu a identificat nici un „domeniu de preocupare critic” la oameni, animale şi mediu care ar putea împiedica autorizarea sa, observând „un risc crescut pe termen lung la mamifere” pentru jumătate din utilizările propuse şi a recunoscut că lipsa datelor a împiedicat orice analiză definitivă. Glifosatul, substanţă activă din mai multe erbicide, între care Roundup, produs inițial de Monsanto și apoi de Bayer, fiind utilizat pe scară largă în întreaga lume, a fost clasificat în 2015 drept un „cancerigen probabil” de către o agenție din cadrul OMS.