Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Reconstituiri istorice în benzi desenate
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) propune copiilor o serie de ateliere educative de creație, menite să le ofere șansa de a pune în valoare noțiunile istorice în benzi desenate, împreună cu autorul de bandă desenată Mihai Ionuț Grăjdeanu. Cei mici vor avea ocazia să cunoască cele mai importante artefacte din expozițiile permanente, „Tezaur Istoric” și „Copia Columnei lui Traian”. La finalul atelierelor, cele mai reușite lucrări vor fi selectate și incluse într-un ghid de vizitare a muzeului pentru copii, realizat sub forma benzilor desenate.
Atelierele se derulează în perioada 7-28 iulie 2022 și sunt structurate tematic. Primul popas istoric a avut loc în data de 7 iulie, când micii artiști au transpus în bandă desenată povestea Gânditorului de la Cernavodă și celebra statuetă preistorică expusă la MNIR. Următoarea întâlnire va avea loc în data de 14 iulie și este dedicată Columnei lui Traian. În 21 iulie copiii vor învăța și desena despre coroanele regale, iar în 28 iulie vor descifra misterele arheologiei.
Banda desenată istorică este bogată în imagini, sugestivă și trezește dorința de cunoaștere. Mihai Ionuț Grăjdeanu, autor de bandă desenată și coordonatorul atelierelor de la MNIR, consideră că dacă o bandă desenată i-a plăcut copilului, atunci el va căuta, poate mai departe, nişte detalii suplimentare într-o carte sau într-un manual de istorie. Seria atelierelor „Reconstituiri istorice în benzi desenate” a pornit tocmai de la acest gând, dar și de la ideea că benzile desenate istorice sunt un prilej de a pune în valoare nu doar istoria, ci şi talentul artistic.
Mihai Ionuț Grăjdeanu și specialiști ai muzeului le vor ghida pașii copiilor curioși în această incursiune prin istoria României. Obiecte de patrimoniu și episoade- cheie din trecutul nostru vor fi ilustrate și reconstituite în desene. Durata unui atelier este de două ore și jumătate şi se desfăşoară în intervalul ora 10:30-13:00, cu pauză de 30 de minute. Activitatea se adresează copiilor cu vârste între 8 și 14 ani. (A.D.)