Primăria Botoşani, în colaborare cu Fundaţia Culturală „Hyperion - Caiete Botoşănene” şi Uniunea Scriitorilor din România, a acordat ieri, 16 ianuarie, Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” -
Reflexii ale reginei Maria în Palatul Cotroceni
Muzeul Național Cotroceni (MNC) a realizat expoziția multimedia „Reflexii ale Reginei Maria în Palatul Cotroceni”, care aduce în atenția publicului, într-o manieră inedită, un patrimoniu recuperat. Este vorba despre două încăperi ale palatului care nu mai există astăzi în forma lor inițială şi care au fost recompuse cu ajutorul tehnologiei, apelându-se la numeroase surse istorice pentru o redare cât mai fidelă. Pentru realizarea expoziției, MNC a beneficiat de sprijinul mai multor muzee.
Proiectul expozițional „Reflexii ale Reginei Maria în Palatul Cotroceni”, realizat de MNC cu sprijinul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, Muzeului Național Peleș, Muzeului Național de Artă al României și al Arhivelor Naționale ale României, aduce în prim-plan stilul decorativ al reginei Maria, oferind publicului o experiență imersivă care să-l apropie de MNC prin prezentarea, în premieră, a unor piese de patrimoniu dintr-o perioadă importantă pentru istoria monarhiei. Salonul de Aur și Dormitorul Argintiu (în prezent, Salonul Florilor și Dormitorul Reginei), cele două spații care și-au pierdut materialitatea, au fost concepute de regina Maria la începutul secolului XX și au reflectat personalitatea creativă a acesteia.
Directorul adjunct al MNC, Ștefania Dinu, afirmă că „expoziția oferă vizitatorilor o veritabilă călătorie în timp, în care se reflectă evoluția reginei Maria, de la tânăra prințesă aflată într-o țară străină la regina României Mari. Reprezintă o oglindire a ceea ce a gândit regina Maria în două încăperi, pe care le-am reconstituit. Pentru că era fascinată de basme și povești, a încercat să decoreze două camere care să creeze reverie. Prin mijloace tehnice, am reușit să aducem vizitatorul în saloanele preferate ale reginei pentru câteva secunde”.
Grație reconstrucției 3D și graficii digitale din cadrul expoziției aveți ocazia să vedeți cum a amenajat regina Maria Salonul de Aur și Dormitorul Argintiu, dar și felul în care stilul său și-a pus amprenta în Palatul Cotroceni. Expoziția poate fi vizitată până în 11 februarie 2024, în cadrul turului complet al muzeului sau în cadrul turului expozițional, de marți până duminică, în intervalul orar 9:00-17:00, doar în baza unei programări prealabile, la adresa de e-mail vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numărul de telefon 021/317.31.07. La intrarea în muzeu este necesar să prezentați actul de identitate în original. (A. D.)