Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
România, organizatoare a Summitului European al Patrimoniului
În perioada 6-8 octombrie 2024, la București va avea loc Summitul European al Patrimoniului Cultural, eveniment care se va desfășura pentru prima oară în România, fiind organizat de Europa Nostra și cofinanțat de Uniunea Europeană. Potrivit ministrului culturii, Raluca Turcan, pe agenda summitului se află și Forumul Hub-ului European pentru Patrimoniu „Promovarea unei tranziții digitale responsabile pentru și împreună cu patrimoniul cultural”. Ministerul Culturii derulează, la nivel național, un program de digitalizare a patrimoniului imobil (E-patrimoniu), program care continuă proiectul E-cultura, inițiat în 2018, prin care s-a asigurat transpunerea în mediul online a peste 550.000 de resurse culturale mobile (cărți și cărți vechi, documente istorice, tablouri, obiecte etnografice).
În ultima perioadă, au intrat în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO „Ansamblul monumental realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu” și „Frontierele Imperiului Roman - Dacia”. De asemenea, în urmă cu două luni pe lista indicativă a României pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO au fost incluse patru noi elemente: Ctitorii domnești din Țara Românească și Moldova, Reședințe Regale din Sinaia, Foste închisori comuniste din România (Sighet, Pitești, Jilava, Râmnicu Sărat și Făgăraș) și Peștera Movile.