Ceramica utilitară de Schitu Stavnic (Iaşi) şi Tehnici tradiţionale de preparare a iaurtului şi funcţii culturale asociate acestuia au fost înscrise în Lista elementelor vii ale patrimoniului cultural imaterial
Sate dispărute, într-o expoziție
La Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca poate fi admirată, până în 30 martie 2025, expoziția „Atlantida. Lumi pierdute”, o colecție de fotografii-document despre 23 de aşezări dispărute sau pe cale de dispariţie. Au contribuit cu rezultatele studiilor lor cercetători din România, Ungaria, Serbia, Croaţia şi Slovenia, care au vizitat, în 2024, satele sau fostele lor așezări, au discutat cu localnicii şi au colectat poveşti, obiecte, fotografii.
„Motivele dispariţiei aşezărilor variază în funcţie de regiune şi epocă. Mii de aşezări europene au dispărut din cauza războaielor, a mişcărilor de refugiaţi asociate şi a deplasărilor forţate. Dispariţia aşezărilor mai mici pare adesea să fie determinată în primul rând de factori economici”, se arată într-un comunicat al organizatorilor, citat de Agerpres.
Localitățile din România ale căror povești sunt prezentate în expoziție sunt Ada-Kaleh, insula inundată în timpul construcției hidrocentralei de la Porțile de Fier, Herepea, din județul Mureș, sat aproape dispărut din cauza industrializării forțate, Lindenfeld, din Munții Semenic, şi Geamăna, satul din Apuseni acoperit de sterilul provenit din mina de cupru din apropiere. În 2026 şi 2027, expoziția va fi itinerată în Germania, la Ulm, respectiv la Berlin.