La Muzeul Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor” va fi deschisă, în 8 aprilie 2025, expoziția itinerantă „Tehnici tradiționale de realizare a covoarelor în România și Republica Moldova”,
Scriitoarea şi jurnalista Doina Jela a plecat în veşnicie
Una dintre vocile emblematice pentru cunoaşterea fenomenului represiunii comuniste, Doina Jela (1951-2025), a trecut, în 26 martie, la cele veșnice. Scriitoare, jurnalistă şi traducătoare, Doina Jela a fost un intelectual complet, un publicist care a făcut enorm pentru literatura memoriei. A coordonat colecţia „Procesul comunismului” a Editurii Humanitas, a publicat în cadrul acestei colecţii volumele „Această dragoste care ne leagă” (1998), „Drumul Damascului” (1999, reeditată în 2002), care a stat la baza filmului „După-amiaza unui torționar”, de Lucian Pintilie, „Lexiconul negru, unelte ale represiunii comuniste” (2001).
În aceeași serie a tradus volumele „Stalin”, de Boris Souvarine, colaborare la „Cartea neagră a comunismului”, coordonată de Stephane Courtois, „Sărută mâna pe care n-o poţi muşca” şi „O Americă înfricoşătoare”, de Edward Behr. A tradus și publicat mult, a semnat un număr mare de eseuri, cronici, recenzii, interviuri în reviste ca „Tomis”, „Arta”, „Amfiteatru”, „România literară”, „Contemporanul”, „Familia”, „Observator” (München), „22”, „Vatra”.
A fost fondatoarea Asociaţiei Ziariştilor Independenţi din România și filiala românească a Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni cu sediul la Bruxelles (AEJ). S-a născut la 1 martie 1951 în localitatea Vadu din judeţul Constanţa.