Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
„Seri de orgă“, pledoarie pentru muzica bună
În perioada 1-11 octombrie, la Sala de concerte "Mihail Jora" din Bucureşti, va avea loc Festivalul Internaţional "Seri cu orgă la Sala Radio". Evenimentul va cuprinde nouă concerte şi recitaluri susţinute de solişti din străinătate pe cea mai mare orgă din România, informează Radioul Public.
Festivalul va debuta pe 1 octombrie (Ziua Internaţională a Muzicii), la ora 19:00, cu "Misa de orgă" de J. S. Bach, în interpretarea solistei Ilsa Maria Reich, urmată de recitalul lui Marcel Costea, de la ora 21:00. În cadrul evenimentului, artiştii români şi internaţionali vor cânta exclusiv pe Orga Sălii Radio, cea mai mare din România (7.420 de tuburi). Aşadar, impresionantul instrument va fi vedeta primei ediţii a acestui festival, organizat de Direcţia Orchestrelor şi Corurilor. Publicul va putea audia nouă concerte şi recitaluri susţinute de solişti internaţionali, printre care amintim: Ilse Maria Reich şi Martin Schmeding (Germania), Andrzej Chorosinski (Polonia), Hana Bartosova (Cehia), Ursula Philippi, Olga Babadjian, Marcel Costea şi Dan Racoveanu (România). Sala de concerte "Mihail Jora" din Bucureşti are cea mai bună acustică dintre toate sălile de concerte simfonice româneşti şi adăposteşte una dintre cele mai mari orgi din Europa. Ambele au fost renovate, pentru prima oară după 50 de ani, în 2009, în pauza dintre stagiuni. Orga Sălii Radio a fost inaugurată, în data de 16 martie 2010, printr-un concert susţinut de Jennifer Bate în Sala "Mihail Jora". Cei interesaţi pot achiziţiona biletele pentru festival de la casa de bilete a Sălii Radio şi prin reţeaua Eventim, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online, de pe www.eventim.ro. Ilse Maria Reich, o valoroasă organistă Originară din Sibiu, solista care va deschide prima ediţie a festivalului a studiat orga la Praga, cu Jiri Rheinberger, la Essen, cu Gisbert Schneider, şi la "Hochschule für Musik und Theater" din Hanovra, cu Ulrich Bremsteller. Ilsa Maria Reich înscrie în palmares participări la festivaluri internaţionale, ea s-a impus - după emigrare în 1988 - şi în Germania, datorită vocaţiei sale autentice. În 1990, Reich a înfiinţat la Rottenburg o şcoala de muzică, cu 500 de elevi, pe care a condus-o timp de 18 ani. În cariera sa de dirijor de cor şi de orchestră a mers în turnee cu ansamblurile şcolii în Africa de Sud, Italia, România, Cehia şi China. Cu prilejul mai multor concerte vocal-simfonice, Ilse Maria Reich a făcut posibilă colaborarea dintre corul şcolii "Chorgemeinschaft der Städtischen Musikschule" şi Orchestra de Camera Radio.