Una dintre provocările permanente ale preotului, înclinat spre „arta oratoriei”, este cea de a nu repeta, de la o predică la alta, aceleași idei și teme care ar putea plictisi auditoriul, deja familiarizat cu
Sfânta Treime în scrierile Sfântului Vasile cel Mare
La Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a apărut volumul Sfântul Vasile cel Mare despre Sfânta Treime. Lucrarea reprezintă al treilea titlu din cadrul colecției „Florilegii Vasiliene”, inițiată în cursul anului 2017. Primele două volume publicate ale colecției sunt intitulate Sfântul Vasile cel Mare despre rugăciune și Sfântul Vasile cel Mare despre crearea lumii și a omului. Cartea de față reunește citate din operele Sfântului Vasile cel Mare referitoare la Sfânta Treime. Selecția textelor, introducerea și comentariile sunt realizate de părintele Adrian Agachi.
În Introducerea lucrării se precizează următoarele: „După prima jumătate a veacului în care s-a consumat disputa ariană, în cea de-a doua jumătate, eforturile ierarhilor s-au concentrat asupra definitivării dogmei Sfintei Treimi. Ca rod al acestui efort colectiv care a cuprins generații de Sfinți Părinți, a apărut Crezul la alcătuirea căruia au contribuit acești mari luminători ai Ortodoxiei: Sfinții Atanasie cel Mare, Grigorie Teologul și Vasile cel Mare. Dacă se cunoaște foarte bine contribuția primilor doi la stabilirea textului final al Crezului și definitivarea corectă a învățăturii de credință a Bisericii, în ceea ce privește eforturile celui de-al treilea lucrurile sunt departe de a fi fost clarificate și analizate pe larg. Prin cunoașterea sa duhovnicească, discernământul extraordinar cu care a fost înzestrat, posibilitatea de a stabili un dialog fructuos chiar și cu opozanții săi, dar și prin scrierile sale uimitor de clare și profunde, Sfântul Vasile cel Mare a contribuit fundamental la precizarea dogmei Sfintei Treimi, pe care a apărat-o în multe rânduri și chipuri, oferind, de fapt, baza pentru lucrările celui de-al Doilea Sinod Ecumenic, ținut la Constantinopol în anul 381”.
Lucrarea poate fi achiziționată de la magazinele Serviciului colportaj al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
(Sectorul cultural și comunicații media)