La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Slujbă de pomenire a Elenei Doamna și a domnitorului Cuza, la Solești
În contextul zilei de 24 ianuarie, care marchează cel dintâi act fondator al statalității românești, la Solești, în județul Vaslui, a avut loc o slujbă de pomenire în memoria Elenei Cuza, soția domnitorului, cea care l-a sprijinit permanent în acțiunile sale, precum și a primului domn al Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza.
La acest moment comemorativ au participat autorităţile locale şi săteni din localitatea Solești, la sfârșitul ceremoniei fiind depuse coroane de flori la mormintele membrilor familiei Rosetti-Solescu. „Ca în fiecare an, avem plăcerea de a ne aduna în curtea boierească de la Soleşti pentru a aduce un omagiu principesei Elena Cuza, care de 115 ani îşi doarme somnul de veci aici, în faţa bisericii ctitorite de mama ei, Catinca Rosetti”, a spus pr. Lucian Veleşcu, citat de Agerpres.
Elena Cuza s-a născut în 1825, la Soleşti - Vaslui, în familia boierilor Iordache şi Catinca Rosetti. S-a căsătorit cu Alexandru Ioan Cuza în 1844, la vârsta de 19 ani. A contribuit la opera reformatoare a Domnului Unirii, fiind cea care l-a inspirat pe Cuza în privinţa legii instrucţiunii publice. De asemenea, s-a aplecat cu deosebită înţelegere asupra situaţiei precare a ţărănimii, fiind o susţinătoare energică a înfăptuirii reformei agrare. Este cunoscută și pentru ampla sa operă caritabilă, și pentru sprijinul permanent oferit orfanilor, bătrânilor și bolnavilor. A murit la Piatra Neamţ, la 2 aprilie 1909, fiind înmormântată, conform dorinței sale, în fața conacului părinților săi de la Soleşti.