La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Sute de lansări de carte și evenimente la Gaudeamus 2019
Târgul de carte Gaudeamus, cel mai important eveniment de tip expoziţional din România, și-a deschis azi porțile, astfel că timp de patru zile, până la 24 noiembrie, Pavilionul B2 Romexpo din București va fi centrul pieței editoriale și vieții culturale românești.
Într-un spaţiu expoziţional de peste 8.000 mp, vizitatorii sunt așteptați la standuri cu sute de mii de titluri, dar și la cele 900 de evenimente, lansări şi prezentări de carte, sesiuni de autografe, dezbateri anunțate de organizatorul târgului, Radio România. Este cel mai longeviv eveniment expoziţional dedicat cărţii din țara noastră, de aproape un sfert de secol, organizat de radioul public, cu sprijinul Ministerului Culturii și partenerilor media. Gaudeamus are locul bine definit în calendarul cultural şi în conştiinţa publicului, dacă avem în vedere faptul că peste 100.000 de vizitatori îi trec, anual, pragul. Palmaresul acestui târg, de la prima ediție și până anul trecut, arată astfel: 1.912.000 de vizitatori, 10.200 de evenimente editoriale şi profesionale, 6.500 de expozanţi - cifre care îl așază în topul evenimentelor culturale din ţara noastră.
Ediția din acest an se desfășoară sub semnul împlinirii a 30 de ani de la momentul istoric al Revoluţiei Române din Decembrie 1989 și aduce oferte de carte de la peste 300 de edituri româneşti şi străine, multe dintre ele cu reduceri de preț atractive. Sunt prezente, de asemenea, tipografii, instituţii de învăţământ, centre şi institute culturale, instituţii mass-media, agenţii de difuzare de carte, firme multimedia, agenţii literare, organizaţii nonguvernamentale cu profil cultural şi educaţional, asociaţii profesionale, librării, biblioteci, după cum informează organizatorul. Ca și la edițiile trecute, și acum, între participanți se numără Editurile Patriarhiei Române, cu o ofertă generoasă de carte religioasă.
Accesul este gratuit pentru preşcolari, elevi, studenţi, cadre didactice, bibliotecari, profesionişti din domeniile editorial/educaţional, membrii uniunilor de scriitori, jurnalişti, pensionari, persoane cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora, grupuri organizate. Pentru vizitatorii care nu se încadrează în aceste categorii, accesul la târg se va face pe baza biletelor în valoare de 5 lei şi a abonamentelor de intrare, în valoare de 10 lei și valabile pentru toată perioada. Programul de vizitare este zilnic între orele 10:00 şi 20:00.