La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Tabăra de sculptură de la Măgura, un proiect inedit
În comuna Tisău din judeţul Buzău se află cea mai mare expoziţie permanentă în aer liber de sculpturi din ţara noastră, cunoscută drept Tabăra de sculptură de la Măgura. Aceasta se află pe un teren de 21 de hectare, care aparţine Mănăstirii Ciolanu, şi a luat fiinţă în urma unui proiect desfăşurat pe parcursul a 16 ani, 1970-1985. Inițiativa a aparținut sculptorului Gheorghe Coman, cu sprijinul Uniunii Artiștilor Plastici din România, pentru a marca 16 secole de la prima atestare documentară a orașului Buzău.
Modul de lucru a fost unul inedit până atunci: în fiecare an, în lunile august şi septembrie, câte 16 sculptori, în majoritate alții, au participat la tabără pentru a crea o sculptură, pe o temă la alegere, fiecare artist primind un bloc de piatră în urma tragerii la sorți. Sculptorii erau, la acea vreme, proaspeți absolvenți ai Academiei de Arhitectură din București şi elevi ai liceelor de artă din țară.
În cei 16 ani, la Măgura au lucrat 163 de sculptori, în urma cărora au rămas 256 de lucrări în piatră, care pot fi admirate şi astăzi. Lucrările au fost donate județului, iar inaugurarea s-a făcut în mod festiv, accentuându-se realizarea: cel mai mare ansamblu de sculptură în aer liber din România.