La Muzeul ASTRA se desfăşoară, până pe 29 iulie, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Târgul Internaţional „Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Sibiu“. De asemenea, pe 3 şi 4 august, va avea loc şcoala de vară de cultură rromanes „T-aves baxtalo!“. Acestea vor aduce în atenţia publicului meşteşuguri şi dansuri tradiţionale, mâncăruri specifice rromilor din zona Sibiului, expoziţii de fotografie în aer liber.
Proiectul dedicat ceramicii doreşte să abordeze într-o manieră nouă modalitatea de organizare a unui târg al meşterilor, cu implementarea segmentelor de olărit şi gătit şi a unei tematici prestabilite, de revitalizare a unui vechi centru ceramic, Sibiul, astăzi inactiv.
Ideea acestei manifestări, ca instrument de intervenţie culturală capabil să genereze schimbarea percepţiei publicului, a fost construită pornind de la observarea unei tendinţe ce pune accent pe redescoperirea şi revalorificarea unor importante aspecte ale vieţii tradiţionale: alimentaţie sănătoasă, bucuriile vieţii, întoarcerea la natural, ca ripostă la ritmul accelerat, toxicitatea şi tranzienţa lumii moderne.
Evenimentul, coordonat de muzeograful Karla Roşca, a început joi, 25 iulie, la Centrul Astra pentru Patrimoniu, cu o masă rotundă cu tema Ceramica de Sibiu între estetic şi funcţional, organizatorii găsind, astfel, oportunitatea dialogului interdisciplinar între meşterii olari şi specialiştii în domeniu, pe teme privind materialele şi tehnicile folosite în olărit, dar şi marketingul produselor.
Pe toată durata desfăşurării târgului, manifestarea combină latura expoziţională şi comercială, cu o serie de animaţii culturale: demonstraţii practice de olărit şi gătit, în vasele realizate prin aceeaşi metodă, respectând condiţiile ergonomice şi de non-toxicitate, demonstraţiile fiind realizate de 12 olari din România şi Ungaria.
Şcoala de vară de cultură rromanes la ASTRA Sibiu
Muzeul ASTRA organizează în 3 şi 4 august şcoala de vară de cultură rromanes „T-aves baxtalo!“. Urarea „T-aves baxtalo!“ (“Să fii fericit, norocos!“) este frecvent întâlnită în comunităţile de rromi din România şi din alte ţări, fiind utilizată de fiecare dată când se întâlnesc două persoane, în împrejurări obişnuite sau la botezuri, la nunţi, la aniversări. Şcoala de vară de cultură rromanes, ce stă sub semnul acestei urări, va transmite voie bună şi va crea puncte de legătură între rromi şi non-rromi prin activităţile cu caracter cultural ce vor aduce în atenţia publicului meşteşuguri şi dansuri tradiţionale, mâncăruri specifice rromilor din zona Sibiului, expoziţii de fotografie în aer liber. Punctul de atracţie al manifestării va fi seara rromanes din 3 august, când în jurul focului, se vor spune poveşti din viaţa rromilor şi se vor interpreta cântece din folclorul acestora.
La această şcoală de vară, Muzeul ASTRA colaborează cu comunităţi de rromi din localităţile Ighişu Vechi, Bârghiş şi Fofeldea din judeţul Sibiu. Aceştia vor fi actori principali în prezentarea meşteşugurilor, a unor preparate culinare şi a obiceiurilor rromanes.
Atelierul de dans şi muzică, care se va desfăşura în ambele zile ale evenimentului, de la ora 17:00, va fi condus de tineri talentaţi din vestitul ansamblu „Romafest“ din Târgu Mureş, prilej cu care participanţii vor învăţa paşi de dans pe ritmuri rromanes.
„Toate activităţile reprezintă ocazii pentru cunoaşterea reciprocă, rromii şi non-rromii fiind angrenaţi în aceleaşi acţiuni, în acelaşi spaţiu, participanţii la ateliere devenind ulterior ambasadori ai promovării culturii rromilor în rândul familiilor lor, ai prietenilor şi nu în ultimul rând în societate“, conform celor precizate de muzeograful Oana Burcea, organizatorul evenimentului. Pentru a participa la atelierul de dansuri şi la seara rromanes din 3 august, cei interesaţi sunt rugaţi să se înscrie până la data de 1 august, conform unui comunicat al biroului de presă al CNM ASTRA.