Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Terapia prin fotografie
Muzeul Hărților găzduiește expoziția „New York, New York!” a tânărului fotograf, cu autism, David Stescu, cu scopul de a crește nivelul de conștientizare cu privire la autism, o misiune socială la care muzeele contribuie din ce în ce mai mult astăzi. Mesajul expoziției de fotografie este acela că fiecare copil cu autism poate transforma provocările în oportunități, urmându-și pasiunile dintr-un domeniu.
David Stescu, în vârstă de 18 ani, a fost diagnosticat la vârsta de 2 ani cu tulburare din spectrul autist. Nu vorbea, nu avea contact vizual și nu interacționa cu cei din jur. Următorii ani au fost dedicați orelor de terapie zilnică, timp în care a devenit tot mai comunicativ și interesat de lumea din jur. Fotografia este pasiunea sa şi s-a făcut cunoscut în țară prin proiecte fotografice prin care arată viziunea personală asupra a ceea ce îl înconjoară.
În expoziția de la Muzeul Hărților, curatoriată de Ioana Marinescu, sunt prezentate o serie de imagini surprinse de David în timpul călătoriei pe care a făcut-o primăvara acestui an la New York, un vis al său devenit realitate. Această călătorie în metropola americană a reprezentat pentru el un motiv de dezvoltare profesională și personală: o nouă deschidere a lentilei prin care se poate vedea lumea.
Au trecut doi ani de la expoziţia, găzduită tot de Muzeul Hărților, a tânărului fotograf neurodivergent intitulată „Atipic. Drumul către ceilalți”, iar acum, cu „New York, New York!”, propune o explorare a Manhattanului, surprinzând aglomerația străzilor, eleganța Catedralei Saint Patrick și priveliștea de la etajul 90, unde orașul se topește în lumina apusului. „Dacă există sprijin potrivit și un interes bine definit, copiii cu autism pot deveni membri activi și independenți ai societății. David este unul dintre copiii care contribuie activ la schimbarea percepției din societate asupra autismului prin exemplul lor personal. Fotografia este cea care l-a pasionat și l-a făcut cunoscut în țară, prin proiectele sale fotografice și viziunea asupra ceea ce îl înconjoară. David contribuie activ la schimbarea percepției din societate asupra autismului prin exemplul său personal. Credem că fiecare copil cu autism poate transforma provocările în oportunități, urmându-și pasiunile dintr-un domeniu. Cu sprijinul potrivit și un interes bine definit, acești copii pot deveni membri activi și independenți ai societății, depășind astfel stigmatul de a fi percepuți doar ca beneficiari ai sistemului”, spune Mihai Stescu, tatăl tânărului fotograf.
Expoziţia de fotografie poate fi vizitată până în 10 noiembrie 2024, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00. Mai multe informații despre David Stescu, despre lucrările și proiectele sale se găsesc pe blogul său, Jurnal de Fotograf. (A. D.)