Parcul arheologic antic roman Pompeii, situat în sudul Italiei, a anunţat că a plafonat numărul vizitatorilor la 20.000 pe zi, acesta fiind cel mai recent sit turistic italian care ia măsuri pentru a face faţă
Tezaurele umane vii din Maramureș, omagiate la Baia Mare
La Muzeul Satului din Baia Mare se desfășoară, în perioada 20-21 septembrie, o serie de evenimente dedicate maramureșenilor deținători ai titlului de „Tezaur uman viu”, acordat de Comisia de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial din cadrul Ministerului Culturii. Printre manifestări se numără și conferinţa internaţională „Patrimoniul cultural imaterial în contextul păstrării şi valorizării peisajului cultural imaterial”, organizată de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Facultatea de Litere, în contextul celebrării a 20 de ani de la semnarea Convenţiei UNESCO privind salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.
Tot pe 20 septembrie, de la ora 17:00, la Muzeul Satului din Baia Mare - Casa Lăpuş, va fi prezentată colecţia „Viu Grai”, a lui Nicolae Piţiş (Tezaur Uman Viu - 2011). Evenimentul va include şi expoziţia fotografică a artistului Nicolae Rafael Stoian şi recitalul Mariei Casandra Hauşi.
Joi, 21 septembrie, în sala Teatrului Municipal Baia Mare, va avea loc gala omagială a tezaurelor umane vii, prilej cu care vor fi decernate și titlurile pentru anul 2023.
Programul „Tezaure Umane Vii” este o inițiativă UNESCO de salvgardare şi promovare a patrimoniului cultural imaterial și vizează atât identificarea persoanelor capabile să transmită un element de patrimoniu cultural imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate, cât şi creşterea gradului de recunoaştere a păstrătorilor şi transmiţătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în comunităţile din care fac parte.