La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Tradiții clujene prezentate la o conferință internațională la Cluj
Luni, 11 septembrie 2023, o parte dintre obiceiurile și tradițiile din județul Cluj au fost prezentate participanților la Conferința internațională „Misiune pentru demnitatea umană - Provocări din interiorul și din afara regiunii Mării Negre”, eveniment care s-a desfășurat în perioada 8-12 septembrie la Cluj-Napoca. La această manifestare au fost prezenți 100 de participanți din peste 30 de țări, de pe patru continente: Europa, America, Africa și Asia.
Grupul tradițional al sătenilor din Negreni, județul Cluj, coordonatori prof. Florina Varadi și pr. Marian Văcariu, au prezentat un scurt obicei de șezătoare, totul presărat cu multă voie bună și cu jocuri tradiționale diversificate. De asemenea, instrumentistul grupului, Gheorghe Chirilă, a adus în atenția auditoriului jocuri tradiționale interpretate la vioară cu goarnă. Instrumentul a devenit din anul 2020 element de patrimoniu național, în urma demersului realizat de regretatul dr. Mircea Cîmpeanu, conform informațiilor de pe pagina de Facebook Tradiții clujene.
Constituit în anul 2012, Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni prezintă obiceiurile și tradițiile localității la diferite festivaluri din țară și străinătate. Anul trecut, a reprezentat cu cinste județul Cluj și implicit România la Festivalul Internațional de Folclor Montan din Zakopane, Polonia, ajuns la cea de-a 53-a ediție, și considerat unul dintre cele mai mari festivaluri folclorice din Europa. În acest an, tot în Polonia, a fost premiat la cea de-a 60-a ediție a Festivalului TKB - Tygodnia Kultury Beskidzkiej, care a avut loc în perioada 28 iulie - 7 august 2023.