Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Tradițiile de Crăciun de-a lungul timpului
Expoziția „Cele mai frumoase tradiții”, care se va deschide joi, 28 noiembrie 2024, pune în centrul atenţiei bogăția obiceiurilor și a valorilor spirituale transmise de-a lungul generațiilor în spațiul românesc. Organizată de Art Safari, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului, Arhiepiscopia Bucureștilor, Secretariatul de Stat pentru Culte, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și Muzeul Național al Țăranului Român, expoziţia propune vizitatorilor o incursiune în tradițiile care îmbogățesc patrimoniul cultural românesc, dezvăluind semnificația profundă a Crăciunului în viața comunităților rurale și urbane din România.
În cadrul expoziţiei, concentrată pe frumusețea modului în care românii celebrează sărbătorile de iarnă, vor putea fi admirate lucrări semnate de nume mari, precum Andy Warhol, Henri Matisse, Marius Bunescu, Ion Mirea Viorel Mărginean. Tradițiile de Crăciun manifestate în spațiul românesc au în centru pregătirea gospodăriilor pentru binecuvântarea adusă de Nașterea Mântuitorului. Colindele, prepararea tradițională a colacilor și alte obiceiuri specifice acestei perioade, dar și bogata artă religioasă ce reflectă tradiția creștină subliniază patrimoniul material și imaterial din spațiul românesc, patrimoniu ce merită să fie revalorificat și înțeles în context contemporan.
„Publicul va putea, astfel, să înțeleagă mai bine atât simbolistica iconografiei ortodoxe din perspectiva scenelor asociate cu nașterea lui Iisus Hristos, cât și relevanța colindelor românești ce surprind într-o manieră populară sacralitatea ortodoxă. Pe lângă textele și melodicitatea colindelor, la realizarea unei atmosfere de sărbătoare contribuie și obiectele simbolice, precum costumele populare tradiționale sau instrumentele folosite de colindători. Expoziția își propune, așadar, să-i insufle publicului emoțiile specifice sărbătorii Crăciunului, o perioadă caracterizată de speranță, de bucurie și de iubire”, menționează Cristian Vechiu, curatorul expoziției.
O secțiune specială în cadrul expoziției este dedicată peisajelor de iarnă care îmbogățesc arta românească. Viorel Mărginean, Marius Bunescu, Dimitrie Gavrilean, Gheorghe Vrăneanţu sau Ion Mirea sunt câteva dintre numele ale căror lucrări se regăsesc pe simeze. Călătorim, prin tușele lor, în vremea nămeților de altădată, iernilor tihnite și poveștilor la gura sobei. Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” a contribuit cu obiecte și costume valoroase din patrimoniul reprezentativ pentru portul de iarnă și de sărbătoare al românilor din diverse regiuni ale țării.
Înaintea vernisajului expoziţiei de la Art Safari, din 28 noiembrie, în intervalul orar 15:00-17:00 va avea loc dezbaterea științifică „Tradițiile de Crăciun în trecut și în actualitate. O perspectivă interdisciplinară”. Prelegerile vor fi susținute de conf. dr. Paulina Popoiu, director general Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, pr. Ștefan Zară, consilier cultural - Arhiepiscopia Bucureștilor, dr. Cristian Vechiu, doctor în teologie şi studii religioase al Facultății de Teologie Romano-Catolică - Universitatea din Bucureşti, Corina Mihăiescu, cercetător științific I, expert patrimoniu imaterial. Discuția va fi moderată de Maria Chiriță. (A.D.)