După o perioadă de restaurare și reabilitare, au fost reintroduse, la sfârşitul lui 2024, în circuitul muzeal al orașului Focșani trei muzee: Muzeul de Arheologie şi Istorie Medievală, Muzeul de Ştiinţele
Trecut-au anii peste București
Muzeul Municipiului București, în parteneriat cu Asociația Bucureștiul Meu Drag, a deschis expoziția de fotografie „Trecut-au anii…”, care surprinde comparativ locuri din Capitală. Văzând fotografiile, vizitatorii vor putea face o analiză între cum arăta orașul în anul 2003 și cum arată astăzi, în ce fel și cum s-a schimbat.
Trecut-au anii și unele locuri au dispărut, iar altele au renăscut. Orașul a devenit altul, iar fotografiile expuse vorbesc de la sine. Imaginile care prezintă Bucureștiul din 2003 sunt realizate de Andrei Bârsan, iar cele care prezintă Capitala în zilele noastre de peste douăzeci de fotografi amatori din cadrul Asociației Bucureștiul Meu Drag.
Președintele asociației, Andrei Bîrsan, consideră că „o astfel de retrospectivă surprinde farmecul locului, oamenii și tradițiile care l-au construit și merită să descopere toată lumea povestea orașului care se schimbă sub privirile noastre. Dintotdeauna fotografiez banalul pe lângă care trecem zilnic și nu-l observăm. Aș putea să mă dau drept documentarist, cercetător aprofundat și perseverent al societății, dar nu, fotografiile mele sunt despre nimic, am fotografiat că așa mi-a plăcut. Este adevărat că nimicul din momentul fotografierii s-a transformat peste ani în memoria vizuală a Bucureștiului. În fotografiile vechi regăsim un București anterior intrării în Uniunea Europeană, cu multe mașini Dacia 1300 și moda anilor ‘90. Una dintre cele mai spectaculoase schimbări este la Grozăvești unde a dispărut fabrica de pâine Spicul (unde în studenție cumpăram noaptea pâine de la o fereastră) și a fost înlocuită de pasajul Basarab și clădirile Orhideea Towers. Iar cea mai tristă este Piața Universității, unde spațiul verde, atât cât era, a fost înlocuit de betoane, multe betoane care vara depășesc 60 de grade... Bucureștiul de acum 20 de ani era provincial față de cel actual. Am avut noroc cu Uniunea Europeană.”
Fotografii amatori care au surprins imaginile din prezent sunt: Alexandru Iordan, Andrei Pîslaru, Andreia Bîrsan, Antonio Gherdan, Camelia Stan, Cristian Malide, Dan Șendroiu, Daniel Mihai, Dragoș Oproiu, Eli Driu, Eliza Breajen, Florian Marin, Gabriel Cristea, Gabriela Mihăilă, Ioana Bănică, Ioan Herișanu, Lucia Spirea, Luciana Gingărașu, Mădălina Macovei, Mihaela Bîrsan, Mihai Petre, Oana Hagiescu, Paulina Șelaru, Radu Iacob, Răzvan Pașol, Sabin Prodan și Sorin Panait.
Expoziția „Trecut-au anii...” rămâne expusă pe gardul Palatului Suțu până în 15 octombrie. Dacă ajungeți în Piața Universității, merită să poposiți câteva minute să vedeți cum arăta Bucureștiul acum douăzeci de ani. Ulterior, expoziția poate fi văzută online pe www.bucurestiulmeudrag.ro. (A. D.)