Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Un maraton cultural, întins pe două nopţi
În anul 2012, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România a avut o iniţiativă care, între timp, a devenit eveniment de tradiţie: „Nocturna Bibliotecilor”. Pe scurt, o noapte albă în care mai multe biblioteci din ţară îşi deschid porţile şi au loc manifestări culturale şi artistice, precum: proiecţii de filme, concerte, lansări de carte, ateliere de creaţie, întâlniri cu autori, concursuri, expoziţii şi demonstraţii de virtuozitate artistică.
Anul acesta a avut loc cea de-a şasea ediţie a acestei manifestări care a adunat, din nou, sub stindardul culturii, biblioteci din întreaga ţară. Ediţia a purtat numele „Citadela cărţilor”. Vineri, 25 septembrie şi sâmbătă, 26 septembrie, Biblioteca Metropolitană din Bucureşti şi Biblioteca Naţională a României parcă s-au întrecut în manifestări culturale. Desigur, nici bibliotecile din ţară nu s-au lăsat mai prejos. Spicuim pentru dumneavoastră din amplul program al acestui adevărat biblio-maraton.
Sâmbătă, 26 septembrie, la Biblioteca Naţională a României a avut loc un exerciţiu interactiv de memorie - „Povestea oraşului tău”, eveniment care începuse cu o zi în urmă la Biblioteca Metropolitană. Au putut fi consemnate cele mai interesante şi mai atractive istorii personale legate de Bucureşti. Pasionaţii de film au putut urmări proiecţia peliculei „Aferim”, în regia lui Radu Jude, 2015, iar cei mici au putut descoperi la rândul lor lumea Disney în cadrul unui eveniment interactiv constând în atelier de colorat. Însă, surpriză: coloratul nu mai este o activitate destinată doar primilor ani de viaţă, ci şi adulţilor. Editura Litera a adus, în premieră, cărţi de colorat pentru adulţi, în cadrul evenimentului „Să dăm culoare vieţii”. Desfăşurarea evenimentelor de tip ludic a atins punctul culminant, aşa cum era şi firesc, prin jucării: "Cetatea jucăriilor" s-a numit întâlnirea dintre cei mici şi mari deopotrivă şi cele mai noi jocuri şi jucării. Restaurarea de carte este o activitate de mare importanţă pentru cultură, iar despre asta au fost susţinute chiar şi demonstraţii practice în cadrul evenimentului „Etapele procesului de restaurare a cărţilor de patrimoniu”. Copiii s-au putut întâlni, online, în cadrul evenimentului „Îngeri, păsări, flori şi fructe” cu miniaturi dintr-un manuscris creştin celebru - „Codex Aureus”, realizat la comanda regelui Carol cel Mare (742/748 – 814, Aachen) şi aflat la Batthyaneum.
Tot în seara de sâmbătă, iubitorii muzicii clasice s-au putut întâlni cu piese de Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Domenico Scarlatti, Luigi Boccherini și John Williams, în interpretarea elevilor de la Colegiul Național „George Enescu” și de la Școala Gimnazială de Muzică și Arte Nr. 1 „Iosif Sava”, sub egida Asociației culturale „Societatea Muzica”.
O selecţie de manuscrise ale unor filozofi români au fost accesibile publicului în cadrul evenimentului „Filosofi români în colecţiile speciale ale Bibliotecii Naţionale”: Ion Petrovici, Constantin Rădulescu-Motru, P. P. Negulescu, Nae Ionescu, Emil Cioran, Constantin Noica, Petre Ţuţea, Mircea Vulcănescu şi Mircea Eliade.