Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui va găzdui, în perioada 5 noiembrie 2024 - 28 februarie 2025, expoziţia temporară „Alexandru Ioan Cuza 150”, organizată de Muzeul Naţional de Istorie al României
Unicitatea pălăriilor feminine în La Belle Epoque
Academia Română, prin Secția de arte, arhitectură și audiovizual, în parteneriat cu Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu”, a organizat recent proiecția-dezbatere „Pălării feminine în perioada La Belle Epoque - frumusețe și reprezentare”, susținută de drd. Raluca Partenie. Prezentarea pornește de la constatarea că moda de la sfârșitul secolului al XIX-lea rămâne un etalon de eleganță feminină și rafinament vestimentar. Cercetătoarea arată că moda în spațiul românesc era conectată la dinamica internațională, înregistrând cu fidelitate schimbările de stil, inovațiile și controversele din creația de pălării.
O analiză atentă asupra pălăriilor din perioada 1890-1914 oferă detalii despre relația modei cu progresul tehnologic, reguli de etichetă socială, dar și despre apariția în epocă a primelor preocupări de ecologie, se arată într-un comunicat al Biroului de comunicare al Academiei Române.
Cercetările realizate de Raluca Partenie demonstrează că normele vestimentare impuneau pălăria ca accesoriu obligatoriu în public în acea perioadă, atât pentru doamne, cât și pentru domni, iar rolul estetic și de reprezentare prevala rolului funcțional. Împodobite din abundență cu flori și pene, ajungând uneori la dimensiuni grandioase, spectaculoasele creații ale modistelor din La Belle Epoque se înscriu în estetica Art Nouveau.