La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Unirea Basarabiei cu România, marcată la Muzeul Național de Artă
Începând din 27 martie 2024, la Muzeul Național de Artă al României va putea fi admirată expoziţia „Un secol de pictură basarabeană. O sută de opere din colecţia Muzeului Naţional de Artă al Moldovei”, eveniment ce are loc în contextul aniversării unirii Basarabiei cu România (27 martie 1918), fiind organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.
„Cuprinzând o perioadă de peste o sută de ani, în același timp, evitând lucrările cu tematică ideologică specifică epocii sovietice, selecția de lucrări oferă o privire asupra ansamblului principalelor caracteristici și tendințe estetice ale picturii basarabene. Expoziția probează consolidarea identității culturale comune, contribuind la integrarea plenară a creatorilor din Republica Moldova în arta românească”, a declarat Tudor Zbârnea, directorul general al Muzeului Național de Artă al Moldovei din Chișinău, citat de organizatori.
Demersul expozițional cuprinde 100 de picturi semnate de întemeietorii Şcolii basarabene de arte frumoase, dar și de artişti contemporani, acoperind, din punct de vedere artistic, perioada 1896-2021. Curatoriată de Tudor Stavilă, istoric şi critic de artă din Republica Moldova, expoziția va putea fi vizitată până în 30 iunie 2024.