Mihai Demetriade, cunoscut istoric și cercetător în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), va lansa vineri, 22 noiembrie 2024, la Iași, volumul „Țara unui singur om. O
Viața românilor sezonieri în fotografii
Cum arată viața zilnică a muncitorilor români sezonieri plecați în Spania, Germania sau Marea Britanie, între munca din câmp și pauza de masă, mâncarea de acasă și timpul liber departe de familie și speranța de a reveni permanent în țară, în casele pe care le construiesc și pe care le părăsesc o mare parte din an? Muzeul Național al Țăranului Român (MNŢR) oferă un răspuns la această întrebare în cadrul expoziției de fotografie documentară „Sezonierii”, un demers curatorial de valorificare a muncii de teren a fotografului Cosmin Bumbuț și a jurnalistei Elena Stancu.
În ultimii 11 ani, fotograful Cosmin Bumbuț și jurnalista Elena Stancu au urmărit și observat îndeaproape viața zilnică a sezonierilor români din Europa de Vest, deschizând publicului, prin platforma teleleu, o resursă directă de documentare a fenomenului românesc al migrației sezoniere. Puținele studii realizate în ultimele decenii - raportate la amploarea fenomenului născut la începutul anilor 2000, amplificat, exploziv chiar, în ultimul deceniu - au arătat că migrația a devenit una din dinamicile cheie și constitutive ale societății românești, cu o cifră apreciată la peste 5 milioane de persoane cu experiență de migrație temporară sau permanentă. Într-un astfel de context, inițiatorii proiectului au considerat important să caute moduri de a înțelege o realitate care ne privește pe fiecare dintre noi, în mod direct, prin diversitatea implicațiilor sale sociale.
Antropologul Bogdan Iancu, curatorul expoziției „Sezonierii” și cercetător la Muzeul Național al Țăranului Român, consideră că fenomenul migrației a fost prea puțin documentat de-a lungul timpului și este vital ca cei de acasă să cunoască în profunzime povestea românilor care muncesc sezonier dincolo de granițele țării.
Expoziția, care va putea fi vizitată până în 9 iunie 2024, la MNȚR, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00, face parte din proiectul cultural „Sezonierii I”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, și este un demers interdisciplinar, artistic și de cercetare a fenomenului migrației sezoniere, inclusiv printr-o serie de ateliere, conferințe și sesiuni de film, care vor pune în dialog cercetători, studenți antropologi, etnologi, arhitecți și publicul larg. Primul atelier va avea loc astăzi, 28 mai, în Sala „Irina Nicolau” a MNŢR.
Un al doilea workshop metodologic se va desfășura în 4 iulie, pentru a discuta cu participanții opțiunile și strategiile lor de cercetare. Rezultatele cercetării vor fi arhivate, prelucrate și diseminate în cadrul unui eveniment cu participare colectivă, care se va desfășura la sfârșitul lunii octombrie 2024 tot la MNȚR, și vor fi incluse în booklet-ul expoziției. (A. D.)