Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Zilele Limbii Române la Casa Artelor „Dinu Lipatti”
Țara noastră sărbătorește Ziua Limbii Române din 2013, la data de 31 august, motiv pentru care weekendul trecut a fost unul deosebit în viața culturală bucureșteană. Casa Artelor „Dinu Lipatti” a organizat un amplu eveniment în cinstea limbii române, desfăşurat timp de 3 zile, în perioada 28-31 august. Maratonul cultural „Zilele Limbii Române” a adus în atenția publicului recitaluri, poezie, proiecții, conferințe și expoziții, toate sub cerul liber, în grădina cu balansoare a Casei „Dinu Lipatti”.
Pentru al treilea an consecutiv, Ziua Limbii Române aduce la Casa Artelor „Dinu Lipatti” timp de 3 zile un program cultural variat și bogat menit să pună în valoare tezaurul poporului nostru, limba română. Pornind de la cuvintele lui Nichita Stănescu, că „limbă română este patria mea”, Alice Barb, director fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”, organizează an de an evenimente în cinstea limbii române, pentru că este țara noastră și trebuie să o iubim și să o prețuim cu noblețe și atunci ne va înnobila și ea pe noi. Ediția din acest an a omagiat trei personalități: Mihai Eminescu, Nichita Stănescu și Zoe Dumitrescu-Bușulenga.
Vineri, 28 august, a avut loc conferința „Zoe Dumitrescu-Bușulenga - 100 de ani de la naștere”, susținută de muzicologul și omul de cultură Irina Hasnaș, iar ulterior a fost proiectat filmul „Conversația - Zoe Dumitrescu-Bușulenga”, realizat de regizoarea Ana Simon în anul 1993. Ziua de sâmbătă a avut în program un recital de poezie și muzică românească clasică și modernă, susținut de actrița Irina Movilă și violoncelistul Andrei Cavassi, intitulat „Lungul drum către zbor”. Programul a cuprins o selecție dintre cele mai frumoase și revoltate poezii ale lui Nichita Stănescu și a fost derulat sub mottoul „Odată am știut să zbor... Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte!”
Cele trei zile dedicate sărbătoririi limbii române s-au încheiat cu recitalul de poezie și muzică clasică românească susținut de actrița Daniela Nane și pianista Ioana Maria Lupașcu. De asemenea, în program au fost incluse unele dintre cele mai frumoase poezii ale lui Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Ion Pilat și Radu Gyr, iar programul muzical al recitalului a aparținut marilor compozitori George Enescu și Dinu Lipatti.
Ziua Limbii Române, o sărbătoare a identității și demnității poporului român, a reușit să ofere un program cultural de excepție la Casa Artelor „Dinu Lipatti”. Vă puteți bucura de expoziția „Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Zoe Dumitrescu-Bușulenga” până la sfârșitul lunii septembrie.