La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
„Zilele Muzeului Ţăranului“, o sărbătoare îndrăgită de bucureşteni
Reper al marilor sărbători în lumea satului, Înălţarea Sfintei Cruci ne aduce aminte de puterea crucii. Sub lumina acestui praznic, sub pavăza gândului că fără cruce tot omul este pierdut, se vor derula, în perioada 10-19 septembrie a.c., "Zilele Muzeului Ţăranului".
Ce se întâmplă la muzeu de Ziua Crucii? Se prăznuieşte cu meşteri, iconari, cruceri şi artişti. Sărbătoarea ţine 5 zile din 10, până în 14 septembrie, de la ora 10:00 la ora 18:00. Vizitatorii vor putea cumpăra sau admira troiţe şi cruci, icoane şi izvoade, pristolnice şi pecetare, miniaturi, îngeri ţesuţi, poveşti despre cruceri şi atelierele lor. Până şi cei mai pretenţioşi vor avea de unde alege din oferta expusă la muzeu - pânzături, prescuri şi oale de praznic, vin pentru pomenire. Gazdele de la muzeu s-au gândit şi la cămările celor care vor ajunge la sfârşitul acestei săptămâni pe la muzeu, umplându-le cu dulceţuri, compoturi, pâinişoare, mere şi nuci. Nu vor lipsi nici atelierele de pictat icoane pe sticlă şi pe lemn pentru copii cu meşteri iconari în fiecare zi de târg de la ora 11:00. Să aruncăm o privire "Cruci de piatră", aşa se numeşte expoziţia care va fi deschisă publicului în perioada 10 - 30 septembrie, între 10:00 şi 18:00, la Sala Foaier, de marţi până duminică. Vernisajul expoziţiei-atelier va avea loc în 10 septembrie, ora 17:00, la Sala Foaier. De asemenea, în data de 10 septembrie, 17:00, tot la Sala Foaier se va lansa cartea "Cicatrice". De asemenea, în intervalul 10 - 19 septembrie, în expunerea permanentă, de marţi până duminică, între 10:00 şi 18:00, poate fi vizitată expoziţia "Să aruncăm o privire - gucken wir mal". Vernisajul va avea loc pe 10 septembrie, ora 16:00, intrarea din şoseaua Kiseleff. În 13 septembrie, în Studioul "Horia Bernea", 17:00, va avea loc lansarea turului virtual al expoziţiei permanente a MŢR. În aceeaşi zi, în acelaşi Studiou "Horia Bernea", de la ora 20:30, publicul prezent va putea urmări o serie de documentare extrase din cinemateca muzeului. Expoziţii, film şi artă culinară "Construcţii" contemporane norvegiene" este titlul expoziţiei de artă şi meşteşuguri norvegiene care va fi deschisă în perioada 15 septembrie - 17 octombrie, la Sala "Irina Nicolau", de marţi până duminică, între 10:00 şi 18:00. Vernisajul va avea loc miercuri, 15 septembrie, ora 18:30, la Sala "Irina Nicolau". În perioada 16-19 septembrie, la Sala "Acvariu", de marţi până duminică, între 10:00 şi 18:00, este deschisă publicului expoziţia din obiecte din piele "Furga Murga" a fraţilor Corneliu şi Silviu Gavrilă. Cei care vor ajunge pe 16 septembrie la MŢR, în Studioul "Horia Bernea", ora 19:00, se pot delecta cu un concert susţinut de grupurile "Iza" şi "Ardealul". În perioada 17-19 septembrie, între 10:00 şi 18:00 se va derula "Festivalul degustătorilor de film şi artă culinară". Bucureştenii sunt aşteptaţi cu proiecţii de filme din ţările balcanice - o selecţie din cele mai bune filme realizate în ţările balcanice în ultimii ani, laureate la marile festivaluri internaţionale. Proiecţiile vor avea loc seara, în aer liber, în curtea muzeului şi la Clubul Ţăranului.