La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Zilele Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Peste 80 de evenimente academice, incluzând sesiuni de comunicări ştiinţifice, expoziţii, workshopuri, conferinţe, simpozioane, colocvii, dezbateri, mese rotunde şi activități sportive, organizate de cele 15 facultăți ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași se vor desfășura, până la 31 octombrie, în cadrul „Zilelor Universității”. Manifestarea, devenită o tradiție în centrul universitar ieșean, marchează împlinirea a 164 de ani de la înființarea primei universități moderne a României, Universitatea din Iași.
Vineri, 25 octombrie, în Aula Magna „Mihai Eminescu” se va desfășura ceremonia inaugurală a evenimentului, în cadrul căreia academicianul Viorel Barbu, președintele filialei Iași a Academiei Române, va susține conferința „Universitatea între tradiție humboldtiană și postmodernism”. Alte momente importante ale ceremoniei vor fi decernarea titlului de Professor Emeritus cadrelor didactice cu performanțe deosebite în activitatea academică ajunse la vârsta pensionării și Bursa „Sfântul Dumitru”, oferită de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași şi prof. univ. dr. Dumitru Oprea, rector al UAIC în perioada 2000-2008.
Tot în programul „Zilele Universităţii” este inclus și unul dintre cele mai așteptate evenimente - expoziția de flori, fructe și semințe „Flori de toamnă”, ediția a XLVIII-a, care va fi deschisă sâmbătă, 26 octombrie, la Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a UAIC.
Universitatea din Iași a fost fondată la 26 octombrie 1860, la scurt timp după Unirea Principatelor, și este considerată prima universitate modernă din spațiul românesc.