La Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj-Napoca (IAIACN) se va desfășura joi, 21 noiembrie 2024, începând cu ora 9:00, Simpozionul Național „Civilizații preistorice şi antice pe teritoriul
Ziua Limbii Române
De nouă ani, 31 august este celebrată în întreaga țară ca zi dedicată limbii române. Propunerea legislativă privind instituirea acestei sărbători a fost iniţiată în 2011, fiind aprobată de Senat în şedinţa din 6 decembrie 2011 şi de Camera Deputaţilor la 19 februarie 2013. Legea a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 şi publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013.
Sărbătoarea din acest an va fi marcată, la Iași, printr-un eveniment special, organizat de Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române - Filiala Iași, în colaborare cu Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” și Casa de Cultură „Mihai Ursachi”. Astfel, în intervalul orar 10:00-18:00, în Grădina Botanică vor avea loc spectacolul-lectură „Caragiale față cu limba română”, lecturi de poezie, lecturi din cărțile preferate ale copiilor, precum și o Seară de jazz cu soprana Oana Severin și Constantin Stavrat la vibrafon. Publicul va fi invitat să răspundă la întrebarea: „Ce înseamnă pentru dumneavoastră limba română?”.
Ziua de 31 august se sărbătoreşte și în Republica Moldova, începând din 1990, când Parlamentul moldovean a instituit-o ca sărbătoarea naţională „Limba noastră cea română”. În 1994, denumirea sărbătorii a fost schimbată în „Limba noastră”. De asemenea, mai multe asociaţii şi organizaţii româneşti din Serbia, Bulgaria, Ungaria şi Ucraina au stabilit ca ziua de 31 august, Ziua Limbii Române, să fie sărbătoare naţională a acestor comunităţi.