La împlinirea a 140 de ani de la naşterea scriitorului şi „doctorului fără arginţi” Vasile Voiculescu (1884-1963), Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi (BCUMEI) organizează o
Zona Călata în imagini artistice
La sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei (MET), str. Memorandumului nr. 21 din Cluj-Napoca, a fost vernisată, recent, expoziția „Zona Călata - văzută de pictorul Edvi Illés Aladár”. Imaginile cu tematică din zona Călata reprezintă o parte semnificativă a bogatei activități artistice a pictorului Edvi Illés Aladár, activitate care se întinde pe mai bine de șase decenii, începând din anii 1890 și până la moartea sa, în 1958.
Renumitul acuarelist a locuit, în august 1902, timp de trei săptămâni în zona Călata, apoi, fascinat de cele văzute aici, a petrecut vara anului 1903 în Huedin și în satele din jur. În 1904, a revenit pentru o perioadă mai lungă ca membru al echipei de documentare pentru volumul Malonyay Dezső: A magyar nép művészete (Arta populară maghiară), informează site-ul muzeul-etnografic.ro.
Expoziția oferă o selecție de fotografii inedite, realizate de artist în perioada 1902-1904, lucrări autentice și reproduceri realizate pe baza unor opere ale pictorului. Artefactele provin din colecția „Győr László” din Budapesta, expoziția fiind completată cu piese din zona Călata, caracteristice aceleiași perioade, aflate în patrimoniul MET. Expoziția va fi deschisă până în 25 august 2024.