Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
„Culture Matters“, o expoziţie a monumentelor UNESCO
Forumul Cultural Austriac organizează, în colaborare cu Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti şi Biblioteca Naţională a României, expoziţia de fotografie „Culture Matters“, care prezintă monumentele din sud-estul Europei incluse de UNESCO în patrimoniul cultural universal. Expoziţia este deschisă între 18 şi 28 ianuarie, la Galeria Galateca.
Pe 38 de panouri de mari dimensiuni se pot vedea situri istorice şi monumente medievale din Albania, Bosnia-Herţegovina, Croaţia, fosta republică iugoslavă Macedonia, Muntenegru, Serbia şi Kosovo. Imaginile provin de la artişti născuţi şi crescuţi în regiunile respective şi care trăiesc şi în prezent acolo. Unul dintre monumentele prezentate, podul din Mostar, a fost restaurat şi inaugurat cu fast, după ce fusese complet distrus în timpul războiului de la sfârşitul secolului al XX-lea. În expoziţie este reprezentat şi oraşul medieval Dubrovnik, distrus în cea mai mare parte în timpul acestui război şi care a fost refăcut. Alte situri sunt însă lăsate în continuare în paragină şi ameninţate cu distrugerea. „Culture Matters“ reprezintă o iniţiativă austriacă pentru sprijinirea integrării europene a tuturor ţărilor din sud-estul Europei, prin intensificarea cooperării culturale, precum şi prin eforturile de a poziţiona mai bine culturile acestei regiuni la harta spirituală a Europei. Este, de asemenea, o încercare de a întări conştientizarea bogatului aport pe care îl are sud-estul Europei la moştenirea culturală europeană.