În urmă cu 35 de ani, pe 22 decembrie 1989, era înlăturată ultima dictatură est-europeană de sorginte comunistă - cea din România. A fost un moment de mare tensiune socială, dar și un timp marcat de
Cursuri gratuite online pentru elevi şi profesori
Învăţarea s-a mutat exclusiv în mediul online, iar pe lângă proiectele derulate sau susţinute de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, elevii şi profesorii pot accesa şi cursuri oferite de către fundaţii sau „şcoli virtuale”. Şcoala IT oferă elevilor cursuri de robotică şi programare, iar Fundaţia Noi Orizonturi, cursuri care abordează teme de dezvoltare durabilă.
Elevii pasionaţi de robotică şi programare pot accesa cursuri gratuite disponibile online pe www.scoalait.ro, sesiunile video putând fi accesate oricând şi de oricâte ori doresc copiii. „Şcoala IT, în parteneriat cu F64 şi Lenovo, oferă în această perioadă cursuri de robotică şi programare, experimente distractive şi proiecte educaţionale, dar şi provocări pentru acasă, proiecte pentru copii şi părinţi”, informează Cristian Lăcraru, fondatorul programului Şcoala IT, într-un comunicat citat de Agerpres. Potrivit acestuia, pentru a reduce timpul petrecut de cei mici în faţa ecranelor, materialele video vor fi scurte, de 4 până la 8 minute.
De luni până vineri, specialiştii vor încărca în fiecare zi câte un clip video pentru grupa 5-7 ani şi unul pentru grupa 7-13 ani. „Încercăm să ajutăm elevii în această perioadă şi ne dorim să putem face asta atât timp cât şcolile sunt închise, iar copiii sunt acasă, până când intrăm în normalitatea pe care o cunoşteam. Sper ca iniţiativa să îi ajute pe copiii care stau acasă, fie învăţând lucruri noi, fie distrându-se în familie cu ajutorul ideilor noastre”, se mai arată în comunicat. În prezent, aproximativ 500 de elevi noi intră în fiecare an în acest program, Şcoala IT, care asigură lunar 130 de ore de predare în 28 de grădiniţe şi şcoli din Bucureşti.
O altă iniţiativă care sprijină învăţarea de acasă este cea a Fundaţiei Noi Orizonturi, care a lansat, tot gratuit, patru cursuri online pentru elevii și profesorii care doresc să învețe și să se implice în comunitate. Cursul care se referă la obiectivul „Sănătate și stare de bine” (sănătatea corpului, sănătate mentală, dependențe, sănătate sexuală și reproductivă, COVID-19) poate fi accesat la adresa: https://www.openlearning.com/fundatianoiorizonturi/courses/odd-4-sanatate-si-stare-de-bine, iar cel care priveşte accesul la educație (competențele-cheie, competențele secolului XXI, educație pentru dezvoltare durabilă) este disponibil la https://www.openlearning.com/fundatianoiorizonturi/courses/odd-4-educatie-de-calitate.
Totodată, cursul despre reducerea inegalităților (grupuri minoritare, refugiați și migranți, drepturile omului, incluziune) poate fi accesat aici: https://www.openlearning.com/fundatianoiorizonturi/courses/odd-10-reducerea-inegalitatilor. Un al patrulea curs, despre „Oraşe şi comunităţi durabile” (planificare urbană, orașe și comunități SMART, patrimoniu natural și cultural, ecoturism, luarea deciziilor în comunitate) poate fi accesat la următorul link: https://www.openlearning.com/fundatianoiorizonturi/courses/orase-si-comunitati-sustenabile.
„Este o ocazie unică pentru elevi și profesori deopotrivă să învețe online despre subiecte de actualitate pe o platformă dinamică, interactivă, experiențială. Acum, mai mult ca oricând, este nevoie să îi pregătim pe tineri pentru prezent, la care nu de mult timp făceam referire ca la acel „viitor incert”. Noi competenţe şi cunoştinţe sunt necesare. Perspectiva, gândirea critică, curajul de a acţiona, accesul la servicii de sănătate și respectarea drepturilor umane, consumul responsabil de resurse sunt doar câteva dintre elementele pe care orice copil şi tânăr, care va influenţa direcţia noii societăţi, trebuie să le cunoască/practice”, susţine Sorana Pogăcean, coordonator formare la Fundația Noi Orizonturi, pe pagina de internet a fundaţiei.
Cursurile online includ şi activități practice, în fiecare săptămână lansându-se o lecție, de aproximativ 45 de minute, care cuprinde chestionare jucăușe, filme, articole, jocuri și provocări simpatice. Mai mult, elevii și profesorii își pot înscrie activitățile în concursul „Campioni ai Planetei”, data-limită este 15 mai 2020, iar detalii pot fi găsite pe site-ul oficial: www.noi-orizonturi.ro/campioni-ai-planetei.
(Oana Nistor)