Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Cursurile de limbă română se extind în Europa
Cursurile de limbă, civilizaţie şi cultură românească se vor extinde în anul şcolar 2008-2009 în mai multe regiuni din Spania şi Italia şi în Belgia, iar numărul profesorilor care le predau se va dubla, a spus consilierul ministrului Educaţiei, Corina Chertes, care a adăugat că e posibil să se predea cursuri şi în Cipru şi Portugalia. „Este cerere mare pentru acest curs din partea autorităţilor locale italiene şi spaniole. În Italia, cursul s-a predat în regiunile Lazio, Piemonte, Veneto, urmând ca, începând cu anul şcolar viitor, să se extindă în regiunile Lombardia (Milano), Florenţa (Toscana) şi, foarte probabil, Umbria.
În Spania, cursul s-a predat în regiunea Madrid, Castilla la Mancha, Catalunia, urmând să se extindă în Aragon, comunitatea Valenciană. În Belgia, cursul se va preda în nouă şcoli, pentru 91 de elevi, plus în 30 de clase mixte în limita a 46 de ore pe săptămână. „Există o hotărâre de guvern care permite extinderea cursului în toate ţările Uniunii Europene care asigură resursa financiară necesară acestui lucru. Astfel, potrivit hotărârii de guvern, se pot plăti 1.710 ore pe săptămână în anul şcolar 2008-2009, în total“, a explicat Chertes. În anul şcolar 2007-2008, au urmat cursul în Italia 350 de elevi români, în 22 de grupe, cărora li s-au predat 198 de ore pe săptămână, în timp ce în Spania au urmat cursul 1.500 de elevi, în 113 grupe din 100 unităţi şcolare, cărora li s-au predat 972 de ore pe lună. În Spania, 3% dintre elevii înscrişi la cursuri au fost de altă naţionalitate decât cea română. În Spania, în anul 2006 învăţau aproximativ 32.000 de elevi români, iar în Italia, peste 68.000.