Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Daniel Funeriu: „Centrul de la Măgurele va fi cartea de vizită a României în ştiinţa mondială“
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului are prevăzută o propunere de buget pe anul 2010 de 14.590.49 mii de lei, mai mare decât execuţia preliminată pe anul 2009, care ajunge la 10.873.294 mii de lei, conform proiectului de lege postat pe site-ul Ministerului de Finanţe. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a susţinut că va urmări ce se întâmplă cu banii, la nivelul fiecărui colegiu, la nivelul fiecărei şcoli.
Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, a afirmat, marţi, că suma alocată domeniului pe care îl gestionează, de 6% din PIB, îi permite să-şi facă datoria, deşi unii parlamentari au susţinut că, dacă va accepta fondurile propuse, „va eşua“. „Nici un Minister al Educaţiei, din nici o ţară europeană, nu va fi niciodată mulţumit cu bugetul primit de la Ministerul de Finanţe. Este o chestiune generală. Acest buget, pe anumite componente, ne permite să ne facem datoria aşa cum se cuvine. Avem 6% din PIB pe Educaţie, banii pentru salarii - exact aşa cum a fost discutat şi cu sindicatele la minister - sunt asiguraţi“, a spus Daniel Funeriu, conform Agerpres. „Coordonatele sunt eficientizarea cheltuirii banilor publici şi asigurarea finanţării. Desigur, întotdeauna ne dorim o finanţare mai generoasă, în special pentru Cercetare. Sper ca Ministerul de Finanţe să ia în considerare amendamentele care vor fi depuse în acest sens şi în domeniul Cercetării şi în domeniile Tineretului, Sportului, în cazul căruia bugetul este de 92% din cel de anul trecut“, a completat Daniel Funeriu. Cercetarea ne va scoate din criză Daniel Funeriu a susţinut că este nevoie de o absorbţie mai eficientă a fondurilor europene pentru unele domenii precum cercetarea şi a spus că Centrul de la Măgurele va fi „cartea de vizită a României în ştiinţa mondială“. Funeriu a spus că suma alocată cercetării este puţin mai mare decât cea de anul trecut, care însă a fost într-o regresie semnificativă faţă de cea alocată în 2008. Ministrul a mai remarcat că banii nu au fost cheltuiţi eficient şi şi-a exprimat speranţa că, pe viitor, proiectele vor fi selectate cu mai multă rigoare. „Unul dintre cele mai importante succese al cercetării româneşti este aducerea în România a infrastructurii de laser de la Măgurele. Este un proiect esenţial pentru cercetarea din România, iar angajamentul meu ca ministru este acela de a-l pune în aplicare. Acest proiect va fi cartea de vizită a României în ştiinţa mondială şi nu avem voie să ratăm această oportunitate“, a spus Daniel Funeriu. „Cercetarea este parte a soluţiei de ieşire din criză“, a conchis Funeriu, conform Agerpres. Cercetătorii români de pe platforma de la Măgurele vor contribui la realizarea celui mai puternic laser din lume, ca parte a proiectului paneuropean de cercetare ştiinţifică, European Extreme Light Infrastructure (ELI). Pe platforma de la Măgurele se vor realiza, în premieră mondială, experimente de frontieră vizând fizica nucleară, cea a laserelor şi cea a materialelor, ca parte a acestui proiect al Uniunii Europene. Aplicaţiile posibile merg de la terapia anticancer şi ecologizarea deşeurilor radioactive la realizarea de acceleratori de particule performanţi.