Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Data-limită de înscriere la bacalaureat 2016, 3 iunie
Înscrierile la prima sesiune a examenului de bacalaureat se fac până vineri, 3 iunie, la secretariatele liceelor pe care elevii le-au absolvit, potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS). Examenul de bacalaureat 2016 va debuta în data de 13 iunie, cu proba de evaluare orală la limba şi literatura română. La sesiunea specială a bacalaureatului olimpicilor, promovabilitatea a fost de 68,09%.
Absolvenţii de liceu se pot înscrie la prima sesiune a bacalaureatului din acest an până vineri, 3 iunie, inclusiv, la secretariatele liceelor unde au studiat. Procesul de înscriere se face informatizat, prin intermediul unei fişe-tip, care va fi completată de către candidaţi, împreună cu profesorii-diriginţi. „Pentru candidaţii din seria curentă, profesorii diriginţi întocmesc tabele de înscriere la prima sesiune de bacalaureat, în conformitate cu evidenţele din licee. Tabelele cuprind opţiunile pentru probele de examen şi semnătura elevilor. Odată cu tabelele, profesorii diriginţi depun şi fişa-tip informatizată, tipărită şi semnată de fiecare candidat, în care acesta îşi asumă opţiunile pentru disciplinele de studiu prevăzute pentru probele la alegere la care doresc să susţină examenul de bacalaureat”, se arată într-un comunicat al MENCS. Conform Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat, candidaţii din anii precedenţi se pot înscrie, în perioada prevăzută de calendarul examenului de bacalaureat, la secretariatul unităţii de învăţământ pe care au absolvit-o, în baza unor documente solicitate de către secretariate. Totuşi, în cazul schimbării domiciliului în altă localitate, absolvenţii din seriile anterioare se pot înscrie pentru a susţine bacalaureatul la o unitate de învăţământ de acelaşi profil, stabilită de comisia de bacalaureat judeţeană din judeţul în care se află noul domiciliu. Candidaţii proveniţi din învăţământul particular, autorizat să funcţioneze provizoriu, se înscriu la centrul de examen desemnat de comisia de bacalaureat/judeţeană/a municipiului Bucureşti.
În ceea ce-i priveşte pe elevii români care au studiat în străinătate, aceştia se pot înscrie la examenul de bacalaureat doar după echivalarea studiilor şi promovarea examenelor de diferenţă stabilite de MENCS, prin Centrul Naţional pentru Recunoaşterea şi Echivalarea Diplomelor. Prima sesiune a examenului de bacalaureat va debuta în data de 13 iunie, cu proba orală la limba şi literatura română, ce se va derula pe parcursul a trei zile. Între 21 şi 24 iunie se va desfăşura proba de evaluare a competenţelor digitale, urmată, între 27 iunie şi 1 iulie, de proba de evaluare a competenţelor lingvistice, într-o limbă de circulaţie internaţională. În data de 4 iulie vor debuta probele scrise cu examenul la limba şi literatura română, pe 5 iulie este programată proba la limba şi literatura maternă, pe 6 iulie, proba obligatorie a profilului, iar pe 8 iulie se va desfăşura proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate vor fi afişate în data de 12 iulie (până în ora 16:00), iar candidaţii nemulţumiţi vor depune contestaţii în aceeaşi zi. În acest an, spre deosebire de anul trecut, lucrările elevilor vor fi corectate într-un alt judeţ decât cel în care au susţinut examenul, dacă se va decide acest lucru de către Comisia Naţională de Bacalaureat. De asemenea, până la începerea examenului, comisiile judeţene de BAC şi autorităţile locale au obligaţia să doteze toate sălile de examen cu camere funcţionale de supraveghere video şi audio. La sesiunea specială a bacalaureatului din luna mai, la care au participat absolvenţii de liceu din loturile naţionale care se pregătesc pentru competiţiile internaţionale (pe discipline sau sportive), promovabilitatea a fost de 68,09%. Potrivit MENCS, din totalul celor 235 de candidaţi prezenţi, 160 au promovat, doi candidaţi obţinând media 10. De asemenea, din cei 160 de candidaţi care au promovat examenul, 39 au avut medii între 6 şi 6,99, 36 între 7 şi 7,99, 25 au avut medii între 8 şi 8,99, în timp ce 58 de candidați au obținut între 9 şi 9,99, iar doi, media 10.