Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
„Doina”, element de patrimoniu cultural imaterial
Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN) va prezenta mâine, 9 octombrie, detalii ale procesului de elaborare a dosarului de candidatură a României pentru Lista Reprezentativă de Patrimoniu Imaterial al Umanităţii. Între 28 septembrie-2 octombrie, s-a desfăşurat la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite, cea de a patra sesiune ordinară a Comitetului Interguvernamental al Convenţiei UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, iar unul dintre principalele puncte ale agendei acestei reuniuni l-a constituit acceptarea, de către Comitet, a elementelor de patrimoniu imaterial pe cele doua liste ale UNESCO, Lista Reprezentativă şi Lista de Salvgardare Urgentă. România a pregătit, pe parcursul anului 2008, un dosar de candidatură în vederea înscrierii pe Lista Reprezentativă, astfel încât, în cadrul sesiunii care a avut loc pe 1 octombrie, „Doina“, element de patrimoniu cultural imaterial reprezentativ pentru teritoriul ţării noastre, a fost acceptată pe Lista Reprezentativă de Patrimoniu Cultural Imaterial, constituind al doilea element, după înscrierea „Ritualului Căluşului“, aflat pe această listă.
Dosarul de candidatură a fost elaborat de Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, consultarea de specialitate fiind oferită de către Institutul de Etnografie şi Folclor „C. Brăiloiu“ al Academiei Române. Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“, împreună cu Centrul Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, au oferit sprijin colectivului care a lucrat la întocmirea dosarului, în timp ce Biblioteca Academiei a pus la dispoziţia grupului de lucru care a realizat dosarul fondul de manuscrise necesar realizării materialului video.