Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Două fabrici vechi din Iaşi ar putea deveni monumente de arhitectură
Reprezentanţii Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu din Iaşi au început demersurile pentru ca Ministerul Culturii să includă vechea uzină electrică şi turnul de apă al fabricii Nicolina din Iaşi în categoria monumentelor de arhitectură. Şeful Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu din Iaşi, Vasile Munteanu, afirmă că demersurile au fost făcute, întrucât clădirile, construite la începutul secolului XX, au valoare arhitectonică şi sunt reprezentative pentru perioada de industrializare a României.
„Sunt obiective care merită pe deplin să fie conservate. Pentru a demonstra acest lucru, am întocmit un studiu istoric, însoţit de planuri, fotografii şi măsurători. Sperăm ca ministerul să fie receptiv la demersul nostru“, a precizat Munteanu. Potrivit acestuia, cele două imobile se află, în prezent, în administraţia unei agenţii imobiliare care va construi, în zonă, un cartier de locuinţe. În cazul în care vor fi declarate monumente de arhitectură, proprietarul va avea obligaţia să le restaureze, în schimbul unor diverse facilităţi din partea statului. O parte din terenul şi halele uzinei Nicolina şi cele două clădiri menţionate, au fost vândute de AVAS, anul trecut, unui dezvoltator imobiliar, care va construi în zonă un cartier de locuinţe. „Normal, pentru a clădi, investitorul trebuie să radă toate construcţiile existente. Am obţinut însă acordul lor ca aceste clădiri să rămână în picioare. Dacă vor fi declarate monumente de arhitectură, proprietarul va avea obligaţia să le restaureze şi să le întreţină, beneficiind, în schimb, de diverse facilităţi din partea statului“, a explicat Munteanu. Acesta a precizat că, în incinta celor două clădiri, ar putea funcţiona magazine sau cafenele, integrându-se astfel în noul cartier. Înfiinţată la începutul secolului trecut, fabrica Nicolina a ajuns la apogeu în anii industrializării forţate, când avea peste 1.000 de muncitori. Uzina a produs utilaje industriale şi material rulant pînă în anii â90, când producţia a scăzut treptat, până s-a oprit cu totul. În prezent, Nicolina SA are câteva zeci de angajaţi, iar AVAS (acţionarul majoritar) a vândut o parte din terenuri şi hale pentru a stinge datoriile fabricii.