Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Două premii César pentru „Concertul“
Filmul „Concertul“, o coproducţie franceză, română şi rusă, de Radu Mihăileanu, a obţinut premiul César pentru cea mai bună coloană sonoră, precum şi un César pentru cel mai bun sunet la ceremonia care a avut loc sâmbătă seara, la Théâtre du Châtelet din Paris. Filmul a obţinut, în 2008, cea mai mare finanţare, de 1,6 milioane de lei, de la Centrul Naţional al Cinematografiei din România. În 2009, filmul a primit un sprijin financiar de 3.875.000 euro din partea fondului Eurimages al Consiliului Europei. Proiectul este o coproducţie Castel Film/ Les Productions du Trésor.
Lungmetrajul „Concertul“ de Radu Mihăileanu a avut şase nominalizări, inclusiv la categoria „cel mai bun film“, la prestigioasele Premii César, considerate echivalentul francez al Oscarurilor. Coloana sonoră a filmului „Le Concert“ este semnată de Armand Amar, care i-a mulţumit lui Radu Mihăileanu „pentru fidelitate“. Radu Mihăileanu a mai fost nominalizat la premiile Cesar în 1999, pentru scenariul filmului „Trenul vieţii/ Train de vie“, şi în 2006, pentru „Trăieşte/ Va, Vis et Deviens“, când a şi câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu original. Comedia dramatică „Le concert/ Concertul“ a avut premiera românească pe 20 noiembrie 2009. Producţia a fost filmată în proporţie de aproximativ 60% în România, o săptămână la Moscova şi restul la Paris. Potrivit lui Radu Mihăileanu, filmările din România s-au desfăşurat la studiourile Castel Film, dar şi în alte locuri din Bucureşti, printre care Institutul „Ana Aslan“ şi Arenele Romane. Din distribuţie fac parte, printre alţii, actorii Vlad Ivanov, Valentin Teodosiu, Ion Sapdaru şi Ovidiu Cuncea. Distribuţia filmului include actori din Rusia, ca Aleksei Guskov, şi francezi - Lionel Abelanski, care au colaborat cu Mihăileanu şi pentru filmul „Trenul vieţii/ Train de vie“, şi Melanie Laurent, care a câştigat, în 2007, un premiu César pentru debut, pentru rolul său din pelicula „Je vais bien, ne tâen fais pas“, în regia lui Philippe Lioret. Filmul a obţinut, în ianuarie 2008, cea mai mare finanţare, de 1,6 milioane de lei, la cea de-a doua sesiune a concursului de proiecte cinematografice din 2007 a Centrului Naţional al Cinematografiei. Proiectul este o coproducţie Castel Film/ Les Productions du Trésor. La începutul lunii mai 2009, filmul „Concertul“ a primit un sprijin financiar în valoare totală de 3.875.000 euro din partea fondului Eurimages al Consiliului Europei. Producţia are un buget de 21 milioane de dolari. La filmările care au avut loc în România au participat şi instrumentişti de la Filarmonica „Moldova“ din Iaşi, precum violonistul Romeo Ciocârlan, clarinetistul Florian Budeanu, violonistul Marcian David, violoncelistul Constantin Grigore, fagotistul Ion Guşă, violonista Adriana Marinca, oboistul Aurel Oroşanu, flautista Ecaterina Tudorache şi violonceslitul Romeo Bălan.