Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Ecaterina Andronescu: „Ne dorim să nu avem suplinitori necalificaţi“
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a spus că nu se pune problema ca reducerea de personal din învăţământ să vizeze profesorii titulari, această măsură fiind aplicabilă cadrelor necalificate care, în sistem, sunt aproximativ 12.000. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) o acuza, luni, pe Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI), că a „somat“ inspectoratele şcolare, prin Nota nr. 37501/22.07.2009, să procedeze la reducerea a aproximativ 20.000 de posturi didactice de predare.
„Nu ne-am gândit niciodată să distrugem structurile existente, să dăm afară profesori titulari şi să destabilizăm clasele. Considerăm oportun ca, acolo unde sunt clase cu doar 15 copii, să putem mări efectivul la 23-25 şi să scoatem din sistem cadrele didactice necalificate“, a spus Andronescu. Aceasta a precizat că, după concursul de titularizare, au rămas posturi vacante care, probabil, vor fi ocupate de suplinitori. În condiţiile în care suplinitorii sunt calificaţi şi necalificaţi, ministrul Educaţiei a opinat că şi-ar dori ca cei care ocupă aceste posturi să fie calificaţi, conform Mediafax. „Titularii rămân în sistem, nu avem vreo problemă şi nici un motiv să-i deranjăm“, a afirmat ministrul, conform Agerpres. Ea a mai spus că „Suplinitorii au contract pe un an de zile. De aici încolo se pune problema să angajăm suplinitori. Sunt două categorii de suplinitori, necalificaţi şi calificaţi, iar în anul şcolar care se încheie în septembrie am avut circa 12.000 de necalificaţi. Ne dorim să nu avem suplinitori necalificaţi“. Ecaterina Andronescu a precizat că a solicitat inspectoratelor să analizeze situaţiile unde se poate face în aşa fel încât să se îndeplinească criteriul privind suplinitorii necalificaţi. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) o acuza, luni, pe Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI), că a „somat“ inspectoratele şcolare, prin Nota nr. 37501/22.07.2009, să procedeze la reducerea a aproximativ 20.000 de posturi didactice de predare. În opinia sindicaliştilor, măsura MECI, luată în timpul desfăşurării etapelor mişcării personalului didactic, „demonstrează lipsa totală de respect de care dă dovadă conducerea ministerului faţă de cadrele didactice, cărora li se diminuează norma didactică de predare şi care sunt, în mod forţat, supuse restrângerii de activitate“, conform FSLI, care „consideră că această Notă este lovită de nulitate, fiind emisă cu încălcarea prevederilor legale privind numărul de posturi din învăţământ finanţate de la bugetul de stat, dar şi a dispoziţiilor contractului colectiv de muncă la nivel de ramură“, conform Agerpres. Federaţia „Spiru Haret“ anunţa, la sfârşitul săptămânii trecute, că va cere anularea adresei Ministerului Educaţiei, considerând că modul în care instituţia vrea să facă economii la bugetul de stat este abuziv. Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a acuzat MECI că a trimis in-spectoratelor şcolare această adresă fără consultarea partenerilor sociali.