Elevii Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş au participat la un workshop susţinut de pilotul Bogdan Marişca, în cadrul campaniei de siguranţă rutieră „Be Cool. Keep it Safe!”,
Editurile nu mai retipăresc manuale
Editurile de carte şcolară au anunţat, la Colocviile Uniunii Editorilor din România, că nu mai au bani să retipărească manuale pentru anul şcolar 2010/2011, din cauza bugetului insuficient alocat de Ministerul Educaţiei pentru achiziţia acestora, şi solicită ministerului o piaţă liberă a manualelor.
Problemele editurilor de carte şcolară au fost expuse, sâmbătă, la dezbaterea „Viitorul manualelor - manualele viitorului“, din cadrul Colocviilor Uniunii Editorilor din România (UER), organizate la Sinaia. La eveniment au participat reprezentanţi de la circa 20 de edituri, membre ale Uniunii Editorilor din România (UER) şi producătoare de manuale şi carte şcolară, conform Mediafax. Potrivit editorilor, din cauza bugetului insuficient alocat de Ministerul Educaţiei, care a scăzut de la un an la altul, şi a mecanismului de achiziţie care încurajează licitarea preţului sub cheltuielile de producţie, s-a ajuns ca ministerul să aloce circa 2 euro pentru cumpărarea tuturor manualele necesare unui elev. Acest lucru se produce în ciuda faptului că, în Europa, cheltuiala medie pe elev este de 30 euro pentru materiale didactice, potrivit editorilor de manuale români. În aceste condiţii, editorii de carte şcolară din România au anunţat că nu mai au bani să retipărească manuale pentru anul şcolar următor şi solicită Ministerului Educaţiei şi Guvernului o piaţă liberă a manualelor, în care statul să subvenţioneze doar achiziţia de manuale pentru copiii ale căror familii au venituri foarte mici. Mihai Penescu, preşedintele Uniunii Editorilor din România (UER) şi director al editorii All, spune că, de 20 de ani, Ministerul Educaţiei a dovedit că nu poate finanţa la un nivel corespunzător manualele şcolare. „Experienţa ne arată că toate ţările Uniunii Europene au un sistem de finanţare în general mixt sau mult balansat spre piaţa liberă. Nici o ţară din Uniunea Europeană nu-şi permite o piaţă de manuale gratuite pentru elevi. Ţări foarte bogate, ca Germania, Franţa sau Marea Britanie, nu au manuale gratuite nici măcar pentru o anumită clasă. Este iluzoriu să ne imaginăm că, la un moment dat, România ar putea să asigure această cheltuială. Cheltuiala medie pe elev în Europa este de 30 euro pentru materiale didactice. În România, la ora actuală, ministerul a ajuns la 2 euro pe elev pentru toate manualele. Cu 2 euro pe elev pentru toate manualele este imposibil să speri vreodată că manualele vor fi finanţate sau dezvoltarea lor va fi finanţată“, a spus Mihai Penescu. El a precizat că, vineri, în cadrul Adunării Generale a UER, editorii au votat în unanimitate decizia de a pleda în faţa Ministerului Educaţiei pentru o piaţă liberă a manualelor, conform Mediafax. În condiţiile unei pieţe libere a manualelor, Ministerul Educaţiei ar avea rolul de a aproba cărţile şcolare doar din punctul de vedere al conţinutului. „Ideea este, însă, ca să se renunţe la această farsă care înseamnă manuale gratuite“, a precizat Mihai Penescu.