Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Educaţie fără violenţă
Organizaţia „Salvaţi Copiii“ organizează, în premieră, în perioada 12-16 iunie, un curs de formare continuă pentru cadrele didactice pe disciplină pozitivă, în cadrul campaniei naţionale „Violenţa naşte violenţă“.
Campania naţională vizează promovarea prevederilor legale care interzic pedepsele fizice şi umilitoare asupra copilului. Potrivit „Salvaţi Copiii“, primul modul de formare va fi adresat psihologilor şi consilierilor şcolari din Bucureşti şi din şapte judeţe care vor promova în rândul cadrelor didactice şi părinţilor metode de educare a copilului fără utilizarea pedepselor fizice sau umilitoare. Principalele teme abordate vor fi Disciplina pozitivă - concept, valoare şi necesitate; Formarea comportamentelor copiilor cu ajutorul disciplinei pozitive; Etapele de dezvoltare ale copiilor - nevoile şi drepturile copilului; Familia, universul primar al socializării copilului; Copilul ca persoană - o nouă abordare; Sănătate mentală şi emoţională. Cursurile vor fi susţinute de persoane cu pregătire şi experienţă în procesul de formare a specialiştilor. Campania „Violenţa naşte violenţă“ a pornit de la rezultatele unei cercetări realizate în luna mai asupra gradului de cunoaştere a legislaţiei referitoare la interzicerea pedepselor fizice şi umilitoare asupra copiilor. Studiul a reliefat că 70% din populaţie ştie de existenţa acestor prevederi, dar doar 15% pot menţiona actul legislativ. Din eşantionul de 1.110 persoane intervievate doar 133 de persoane au declarat că au cunoştinţă despre comportamente violente sau umilitoare asupra copiilor. Programul de formare organizat de „Salvaţi Copiii“ îşi propune să pregătească 120 de formatori şi 3.000 de profesionişti din domeniul educaţiei (profesori, învăţători, educatori, consilieri şcolari) în disciplina pozitivă. Totodată, programul are ca scop informarea a 90.000 de părinţi în legătură cu metodele de educare fără violenţă a copiilor şi pregătirea a 270.000 copii pentru dezvoltarea abilităţilor de a gestiona conflictele fără violenţă. (O.R.)