Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
„Educaţie pentru drepturile omului“ pentru elevii din 15 licee din ţară
▲ Reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi cei ai Fundaţiei „Robert F. Kennedy Europe“ au semnat un acord care prevede introducerea pe parcursul anului şcolar 2009-2010 a materiei extracurriculare pilot intitulate „Educaţie pentru drepturile omului“ pentru elevii de liceu ▲
Programul pilot va fi lansat în zece licee din Bucureşti şi cinci din judeţele Prahova, Timiş şi Arad şi presupune utilizarea materialului educaţional „Spune adevărul puterii“, bazat pe cartea scrisă de Kerry Kennedy şi editată de Nan Richardson, în colaborare cu Robert F. Kennedy Foundation Europe, conform Agerpres. Disciplina va fi studiată în cele 15 licee ca materie extracurriculară în primul an pilot, urmând ca, în funcţie de rezultate, să fie inclusă în curriculumul opţional, a spus, în cadrul unei mese rotunde desfăşurate la Colegiul Naţional „Sf. Sava“, directorul din MECI, Liliana Preoteasa, conform Agerpres. Pentru activităţi extracurriculare, materialul educaţional „Spune adevărul puterii“ va putea fi utilizat în realizarea unor activităţi dedicate educaţiei pentru drepturile omului, cum ar fi mese rotunde, dezbateri, seminarii, proiecte civice şi sociale ale elevilor, care vizează problematica drepturilor omului şi drepturilor copilului, sesiuni de comunicări ştiinţifice, campanii de informare şi sensibilizare privind apărarea şi respectarea drepturilor omului. Materialul educaţional conţine o prezentare a situaţiei drepturilor omului în România, cronologia istoriei drepturilor omului, o selecţie de mărturii a unor militanţi ai drepturilor omului, precum şi piesa de teatru „Spune adevărul puterii - voci din întuneric“. „Vrem să promovăm nişte activităţi care să conducă la cunoaşterea, exercitarea drepturilor omului în ţara noastră. Vrem să promovăm proiecte, dar să determinăm şi atitudini în societate. Acest protocol de colaborare între MECI şi fundaţie va conduce la o mai bună cunoaştere a drepturilor omului în România“, a declarat secretarul de stat în cadrul MECI, Adriana Doina Pană. La rândul său, directorul Colegiului Naţional „Sf. Sava“, George Cazacu, consideră că programul pilot este binevenit în România. „Sper că se va extinde în toată ţara şi în alte state ex-comuniste unde drepturile omului au fost ascunse“, a spus Cazacu. Materia se va desfăşura în faza pilot în Colegiul naţional „Sf. Sava“, Colegiul German „Goethe“, Colegiul Naţional „Mihai Viteazu“, Colegiul Naţional „Iulia Hasdeu“, Colegiul Naţional bilingv „George Coşbuc“, Şcoala Centrală, Colegiul Naţional „Spiru Haret“, Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu“, Colegiul Naţional „Gh. Lazăr“, Liceul Teoretic „Grigore Moisil“, toate din Bucureşti, precum şi în Colegiul Naţional „I. L. Caragiale“ din Ploieşti, Colegiul Naţional „Nicolae Grigorescu“ din Câmpina, Grupul Şcolar „Iuliu Maniu“ din Arad, Liceul Pedagogic „Carmen Silva“ din Timişoara şi Grupul Şcolar Industrial „Emanuil Ungureanu“ din Timişoara, conform Agerpres.