Centrul Cultural „Socrate” al Parohiei Miroslava II cu hramul „Duminica Sfinţilor Români” şi-a deschis în această săptămână porţile pentru primele activităţi dedicate copiilor. Pentru început,
Educaţie fără bullying
Asociaţia Părinţilor Isteţi şi Fundaţia Vodafone România au lansat „Educație fără bullying”, o aplicație gratuită de prevenire și combatere a bullying-ului în rândul copiilor din România. Aplicația oferă informații corecte, clare și practice, sub formă de scurte videouri, concepute pentru copii, părinți și profesori. Potrivit celui mai recent studiu, aproape 50% dintre elevi au fost victime ale bullying-ului în şcoli.
Specialişti în prevenirea bullying-ului din unităţile de învăţământ preuniversitar au creat o aplicaţie gratuită, singura din ţara noastră, dedicată prevenirii şi combaterii bullying-ului în şcoli. Iniţiativa a aparţinut Asociaţiei Părinţilor Isteţi şi Fundaţiei Vodafone România, care au realizat proiectul în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, Consiliul Național al Elevilor și Radio „Itsy Bitsy”.
„Acest instrument oferă acces facil la legislația în materie de bullying și ajută utilizatorul să ajungă direct la instituțiile abilitate să îi ofere soluții în cazul agresiunilor, sau specific de bullying și cyberbullying, fiind concepută ca un instrument de întrajutorare a victimelor, dar și a celor aflați în poziția de martori ai bullying-ului”, a transmis, într-un comunicat, Asociaţia Părinţilor Isteţi. Aplicaţia face parte din Campania Strategică Națională de Conștientizare, Prevenire și Combatere a Bullying-ului, demarată în 2017 de Asociația Părinților Isteți, împreună cu Radio „Itsy Bitsy”, cu scopul „obținerii unui climat propice învățării și dezvoltării armonioase a copiilor din punct de vedere fizic, emoțional și psihologic, în mediul educațional din România”.
Aplicația poate fi descărcată gratuit din Google Play sau App Store, păstrează anonimatul utilizatorului și este foarte ușor de folosit de către toți cei interesați: copii, părinți şi profesori, indiferent de tipul de telefon pe care îl dețin.
Totodată, „pentru că cel mai important este să previi fenomenul de bullying”, iar în cadrul societăţii „există multă confuzie în privința tipurilor de agresiuni în rândul copiilor și a modului în care legile din România protejează copiii”, aplicația oferă tuturor celor implicaţi în actul educaţional „informații corecte, clare și practice, sub formă de scurte videouri”. Materialele video sunt realizate de psihologi specializați în lucrul cu copiii, Adriana Mitu și Gabriela Maalouf, și oferă răspunsuri rapide, direct pe telefonul utilizatorului, la întrebări legate de bullying precum: Care sunt diferențele între agresiune, și abuz? Cum poți acționa ca victimă sau martor conform legilor în vigoare? Cine te poate ajuta, dacă ești copil, profesor, părinte sau martor de orice fel? Cum poți preveni violențele de orice fel în mediul școlar?, după cum se arată în comunicat.
Asociaţia Părinţilor Isteţi a anunţat, totodată, derularea unor conferinţe online cu tema „Educaţie fără bullying”: sâmbătă, 5 noiembrie, în intervalul orar 10:00-12:00, conferinţa dedicată elevilor, iar pentru cadrele didactice, în 12 noiembrie, 10:00-13:00 (pentru clasele 0-4) şi 19 noiembrie, 10:00-13:00 (pentru clasele 5-12). Înscrierile se fac online pe pagina https://asociatiaparintiloristeti.ro/.
Aproape 50% dintre elevi au fost victime ale bullying-ului în școli, iar amenințarea cu violența fizică, umilirea şi lovirea sunt situații cu care copiii se confruntă frecvent în școlile din România, reiese din cel mai recent studiu realizat de organizația Salvați Copiii. De asemenea, 82% dintre elevi au declarat că au asistat, în calitate de martori, la situații de bullying în școala în care învață, 73% în clasa în care învață, iar în grupul de prieteni, 45%. Peste un sfert dintre elevi (27%) admit că s-au aflat în poziția de autor al actelor de bullying. (O. N.)