Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Elevi din Iaşi şi R. Moldova vor învăţa despre dezvoltarea durabilă în mediul rural
Inspectoratul Şcolar General Judeţean Iaşi în parteneriat cu Centrul de Consultanţă în Afaceri din Chişinău, Republica Moldova, a lansat joi, 12 martie, la Inspectoratul Şcolar al Judeţului Iaşi (ISJ), proiectul „Centru de Informare asupra strategiilor de dezvoltare durabilă în mediul rural“. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului de Vecinătate România - Republica Moldova 2004-2006 Phare CBC 2006 şi cofinanţat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei. Centrul de Informare asupra strategiilor de dezvoltare durabilă în mediul rural va avea filiale în Vlădeni, Miroslava, Cotnari, Ţibăneşti, Podu-Iloaiei şi Răducăneni, asigurând tinerilor pregătirea şi formarea cu profesori bine pregătiţi în domeniul managementului de proiect şi al consultanţei agricole, conform celor precizate de Camelia Gavrilă, inspector general al ISJ, manager de proiect.
Anatol Palade de la Centrul de Consultanţă în Afaceri din Chişinău a spus că Republica Moldova este o ţară preponderent agricolă astfel că aceste centre de informare ar putea fi înfiinţate oriunde, probabil în apropierea Chişinăului, o zonă în care este o bogată activitate în legumicultură. Programul se desfăşoară atât la nivelul ISJ, cât şi la nivelul fiecărei filiale a Centrului de Informare, filiale deschise în cele şase comune ale judeţului. Vor fi selectate şi formate 20 cadre didactice din Centrul de Consultanţă în Afaceri Chişinău, din Inspectoratul Şcolar Iaşi şi din cele 6 filiale. Vor fi, de asemenea, selectaţi şi formaţi câte 50 de elevi din fiecare filială din judeţul Iaşi, în funcţie de abilităţile acestora în domeniul vizat, alături de alţi 30 elevi din Chişinău, selectaţi după aceleaşi criterii. Costul eligibil total al grantului este de 90.304, 20 euro, din care Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei (Phare împreună cu co-finanţarea naţională) va finanţa o sumă de maxim 20.728,8 euro la care se adaugă o contribuţie a ISJ Iaşi de 9.575,4 euro, conform celor precizate de Camelia Gavrilă.