Elevii Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş au participat la un workshop susţinut de pilotul Bogdan Marişca, în cadrul campaniei de siguranţă rutieră „Be Cool. Keep it Safe!”,
Elevii Colegiului Național „Sfântul Sava” participă la concursul Euroscola
Concursul internațional Euroscola este organizat la nivelul Uniunii Europene de către Parlamentul European, având drept scop integrarea valorilor naționale ale țărilor participante într-un context mai larg. Condusă după deviza „Unitate în diversitate”, ediția de anul acesta a concursului își propune să readucă la cunoștința publicului larg comorile uitate ale patrimoniului bătrânului continent. În virtutea valorilor europene, echipa Colegiului Național „Sfântul Sava” din București a ales să promoveze Palatul Regal din Capitală, care găzduiește în prezent Muzeul Național de Artă al României.
Veritabil obiectiv de patrimoniu, Palatul Regal ilustrează cel mai bine istoria modernizării României și integrarea acesteia în contextul european. Monumentul poartă mărturiile metamorfozei Bucureștiului de altădată dintr-un oraș haotic ce îmbina Evul Mediu cu ultimele tendințe occidentale, în Micul Paris, model de civilizație pentru întreaga Peninsulă Balcanică. De la fațadă, martoră a gloanțelor Revoluției Române din 1989, până la sălile sublim amenajate - care au găzduit odată baluri, recepții și personalități marcante ale istoriei universale -, Palatul Regal este indisolubil legat de esența identității noastre naționale, pe baza căreia generațiile viitorului vor construi o Românie mai bună. „Echipa noastră își propune să contribuie la conștientizarea mai largă a patrimoniului bucureștean, la o mai bună conservare a acestuia și la promovarea valorilor europene. Concret, membrii echipei, în parteneriat cu instituții și organizații nonguvernamentale, vor realiza într-o primă fază a proiectului un sondaj pentru a constata în ce măsură Palatul Regal este cunoscut de către locuitorii municipiului București și pentru a-și îndrepta efortul tocmai înspre zonele deficitare relevate de sondaj. Vom face cu această ocazie și un film de prezentare a proiectului, postat ulterior pe rețelele de socializare”, ne-a declarat Victor-Ioan Popa, elev în clasa a XI-a A în cadrul Colegiului Național „Sfântul Sava” din București.
Pe data de 19 iulie a fost organizată o excursie la Muzeul Național de Artă, destinată orfanilor de la Asociația „Sfântul Stelian”. Membrii echipei și-au oferit astfel ajutorul pentru a facilita și celor defavorizați accesul la cultura de calitate, la principiile unei societăți democratice, verticale. Tot în această perioadă, la centrul cultural ARCUB a rulat un documentar despre Palatul Regal, iar la sfârșitul lunii iulie va fi organizat un „treasure hunt” în incinta muzeului, atrăgând și alte categorii mai mici de vârstă la activitățile de promovare, prin îmbinarea jocului cu testarea și aprofundarea cunoștințelor din domeniul artelor plastice. „Pe 26 august va avea loc o expoziție cu lucrări ale copiilor de la centrul de orfani și ale unor studenți de la Facultatea de Arhitectură a Universității «Ion Mincu» din București, tema expoziției vizând ipostazele Palatului Regal în trecut, prezent și viitor. De asemenea, la începutul anului școlar viitor intenționăm să organizăm la liceul nostru o vizită a Alteței Sale Regale Principesa Margareta, cu ocazia încheierii proiectului de promovare și a comunicării concluziilor activităților noastre”, ne-a declarat Astrid Diana Staicu, elevă în clasa a XI-a a aceluiași liceu. Detalii suplimentare asupra acestui eveniment puteți afla accesând site-ul oficial al concursului (http://www.europarl.europa.eu/euroscola/en/home.html ), precum și pagina Facebook a echipei Colegiului Național „Sfântul Sava” (https://www.facebook.com/savalaeuroscola2018/?fref=ts).