Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Elevii învaţă la Iaşi arta împăturirii hârtiei
Festivalul Internaţional Origami Peace Tree îşi desfăşoară cea de-a 13-a ediţie la Iaşi, Liceul „Miron Costin“ fiind gazda evenimentului foate apreciat în special în rândul copiilor. Aproximativ 1.000 de participanţi din 13 ţări şi-au trimis creaţiile, acestea putând fi admirate, pe parcursul acestei săptămâni, pe holurile liceului. De altfel, festivalul continuă cu o serie de ateliere de creaţie, copiii fiind iniţiaţi de profesori în arta împăturirii hârtiei. Totodată, participanţii la festival vor putea afla şi povestea impesionantă a fetiţei japoneze, Sadako Sasaki, afectată cumplit de bomba aruncată asupra oraşului Hiroshima şi al cărei crez a fost să creeze o mie de cocori din hârtie pentru a-şi recăpăta sănătatea.
Festivalul a fost iniţiat în anul 2000 de către familia Aleksandr şi Larisa Levashov din Rusia şi este parte a Proiectului Internaţional Art Partenership „Peace Tree“, premiat în 2005 de UNESCO pentru contribuţia la promovarea culturii şi a păcii la nivel mondial. Festivalul Origami Peace Tree nu înseamnă doar promovarea culturii japoneze pe plan mondial, ci şi susţinerea unei lumi mai bune şi mai paşnice, fără nicio discriminare. De la prima ediţie, aproximativ 3.000 de participanţi din 54 de ţări s-au adunat la ediţiile Festivalului „Origami Peace Tree“. Termenul origami provine din limba japoneză şi semnifică arta plierii hârtiei colorate în modele de creaturi vii, obiecte neînsufleţite sau forme decorative abstracte. Formele care pot fi realizate prin această artă sunt legate de imaginaţia celui care pliază hârtia, dar există şi categorii de forme tradiţionale care includ flora şi fauna. Arta origami din zilele noastre acoperă o zonă largă de forme, de la ceasuri cu cuc şi dragoni, până la forme simple care exprimă mai degrabă spiritul decât forma unei imagini.