Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Elevii pot câştiga 15.000 de euro pentru şcoala lor
Elevii, profesorii şi părinţii din toată ţara sunt invitaţi să se implice într‑un amplu proiect de educaţie ecologică, „Let's Get Green!”, îcu scopul de a promova un comportament responsabil faţă de mediu, în cursa pentru un viitor verde", prin intermediul căruia şcolile din România pot câştiga o transformare completă în valoare de 15.000 de euro.
Înscrierile în proiectul „Let's Get Green!”, derulat în următoarele şapte luni, au început şi se vor încheia pe 29 noiembrie. Astfel, elevii, profesorii şi părinţii din toată ţara sunt invitaţi să se înscrie în prima competiţie naţională dedicată unităţilor de învăţământ, îcu scopul de a promova un comportament responsabil faţă de mediu, în cursa pentru un viitor verde", prin intermediul platformei www.letsgetgreen.ro.
Premiul I în valoare de 15.000 de euro va consta într‑o transformare completă a şcolii câştigătoare, în funcţie de nevoile acesteia. De asemenea, vor fi acordate două premii II, în valoare de 10.000 de euro fiecare, trei premii III, în valoare de 7.500 de euro fiecare, şi trei menţiuni, în valoare de câte 2.250 de euro. Valoarea totală a premiilor este de 64.250 euro, iar distincţiile vor fi acordate în data de 5 iunie 2018, de Ziua Internaţională a Mediului.
Proiectul va cuprinde, pe lângă activităţile obişnuite de formare a elevilor, şi etapa de instruire a profesorilor în ceea ce înseamnă colectarea deşeurilor şi protecţia mediului, pe de o parte, dar şi responsabilizarea părinţilor. Aceştia vor colecta deşeurile acasă, pentru a le aduce apoi la şcoală, în vederea reciclării.
Practic, timp de şapte luni, întreaga comunitate construită în jurul şcolilor, de la elevi la părinţi şi profesori, va fi implicată în activităţi de formare pentru profesori, care vor susţine, mai departe, cursuri de educaţie ecologică pentru elevi, pe teme ca tipuri de deşeuri, colectare selectivă, comportament responsabil faţă de mediu, activităţi de educare pentru părinţi, campanie de colectare selectivă acasă, respectiv acţiuni de voluntariat în comunitate, organizate de şcoli (curăţenie, înverziri de spaţii, plantare de flori şi copaci, proiecţie de filme educative etc.).
„Let's Get Green!” este organizat de echipa „Let's Do It, Romania!”. În cele trei ediţii anterioare desfăşurate în regiunea Dunării, au fost implicaţi peste 43.200 de elevi în activităţi de educaţie ecologică, 7.150 de părinţi au luat parte la traininguri de educaţie ecologică, 17.000 de voluntari au strâns peste 34.500 de deşeuri în mai multe zile de curăţenie.
„Suntem bucuroşi că, după 3 ani în care am implicat în activităţile «Let's Do It, Danube!» peste 67.000 de voluntari, mare parte dintre ei elevi, facem astăzi un nou pas şi extindem proiectul la nivel naţional. Componenta de educaţie joacă un rol important în strategia «Let's Do It, Romania!» şi avem încredere că «Let's Get Green!» va contribui la formarea unei generaţii viitoare de adulţi responsabili faţă de mediu”, susţine Andrei Coşuleanu, project manager „Let's Get Green!”.
„Let's Do It, Romania!” este cel mai mare proiect de implicare socială organizat în România. Din 2010 şi până în prezent, „Let's Do It, Romania!” a implicat peste 1,4 milioane de voluntari în acţiuni de curăţenie naţională şi peste 50.000 de elevi şi părinţi în proiecte de educaţie ecologică. Peste 430 de zone cu deşeuri au fost ecologizate prin intermediul aplicaţiei „Let's Do It, Romania!”, care a fost descărcată gratuit de aproximativ 8.300 de voluntari digitali. „Let's Do It, Romania!” este parte din comunitatea internaţională „Let's Do It, World!”.